DR. TÓTH BERTALAN,

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Meghallgattuk a termelési értekezletet és a történelemórát, csak most már azt nem értem, hogy a magyarok többsége, közel 60 százaléka mégis miért érzi úgy, hogy a dolgok rossz irányba mennek, és hogy az ő életük nehezebb.
(13.50)
Ön egy elefántcsonttoronyban ül urizáló barátaival, és csak statisztikai számokat lát. Ön statisztikai számoknak nézi az embereket. Találkozik ön emberekkel? Ön egy olyan új nemzeti politikáról beszél, amely csak az ön fejében létezik, mert a valóságban nem létezik. Összeesküvés-elméleteket gyárt, háttérhatalmakról beszél. Ugyan már! Én is szeretem a sci-fit és azokat a filmeket, amelyek erről szólnak, de miniszterelnök úr, a valóság egész más! Miközben fiktív háborúkat indít, felszámolja a sajtószabadságot, felszámolja a civil társadalmat, a szólásszabadságot, putyinabb akar lenni Putyinnál, bár egy magyar humorista azt mondta, hogy csak „Disney Putyin”.
De beszéljünk inkább a valóságról, miniszterelnök úr, az igazi Magyarországról! A valóság az, miniszterelnök úr, hogy az emberek félnek a betegségtől, mert tartanak attól, hogy nem gyógyítják meg őket. Fizetik a hálapénzt, holott tisztességgel fizetik a járulékot. A valóság az, miniszterelnök úr, hogy az emberek aggódnak a gyermekeikért, aggódnak, hogy az iskolában nem szerzik meg a megfelelő tudást boldogulásuk érdekében, és aggódnak amiatt, hogy elhagyják az országot. A szülők fizetik, tisztességgel fizetik az adókat, de különórákra járatják a gyermekeiket, mert félnek attól, hogy nem kapják meg a megfelelő tudást. A valóság az, miniszterelnök úr, hogy ha elromlik egy mosógép egy családban, nem tudják azt kicserélni, holott a magyar emberek keményen dolgoznak, de kevés fizetést kapnak.
Miniszterelnök úr, a magyar embereknek nem stadionokra, nem olimpiára és nem méregdrága atomerőműre van szükségük, hanem a magyar emberek biztos megélhetést akarnak, ezért nyújtottuk be azt a javaslatcsomagot, amely azonnal segítené a magyar családok biztos megélhetését. Azt javasoltuk, hogy legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, de úgy, hogy a magyar kis- és középvállalkozások terhei ne növekedjenek. Miniszterelnök úr, önök úgy emeltek minimálbért és úgy csökkentettek a multiknak adót, hogy a magyar kis- és középvállalkozások egyértelmű versenyhátrányba kerültek, és kínkeservesen tudják kigazdálkodni azt a mérhetetlen adóterhet, járulékterhet, ami a minimálbért terheli.
Miniszterelnök úr, ön nagy számokat mondott, hogy mennyivel jobban fejlődik a magyar gazdaság, de arról nem beszélt, hogy a versenyképességi mutatókban Magyarország hogy áll. Lehet, hogy a makromutatók szépet mutatnak, de a magyar vállalkozások versenyképessége messze elmarad a környező országokétól. Varga Mihály miniszter úr, akit ön többször kiemelt és megdicsért, pont ő mondta, hogy még 5-6 évre van szükség, hogy Szlovákiát utolérjük versenyképesség tekintetében.
Ennek a javaslatcsomagnak, amit említettem, a második pontja az volt, hogy emeljék tisztességgel a nyugdíjakat. Miniszterelnök úr, ez megalázó, hogy még az inflációt sem éri el az a nyugdíjemelés, amelyet önök most elfogadtak, és emlékszem Rétvári államtitkár úr mondataira, amikor azt mondta, hogy reálértékben folyamatosan növekedett a nyugdíj - ez lesz az első év, amikor reálértékben csökken majd. (Dr. Semjén Zsolt: De nincs infláció! - Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.) Ne haragudjon, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint több mint 2 százalékos infláció lesz, ehhez képest 1,6 százalékos a nyugdíjemelés! Követeljük, hogy térjen vissza a kormány arra a nyugdíjszámítási modellre, amely alapján most 3,2 százalékkal emelkedhetnének a nyugdíjak, és legyen a minimálnyugdíj 50 ezer forint!
Miniszterelnök úr, örülök, hogy szóba hozta a rezsiharcot, mert beszéljünk végre őszintén az energiaárakról! Miniszterelnök úr, a rezsit, a rezsicsökkentést nem megvédeni kéne, hanem csökkenteni kellene az energiaárakat. Ha most nem lenne az az árszabályozási képlet, amiről ön beszél (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.), ma olcsóbb lenne az energia Magyarországon, mint a korábbi időszakban, hiszen a nemzetközi piacon több mint felével csökkent az energiahordozók ára, ehelyett a magyar fogyasztók ugyanannyit fizetnek. Ha a piac most engedi, miért nem csökkentik az energiaárakat? Miért van az, hogy több mint 106 ezer háztartás van kikapcsolva a szolgáltatásokból, több, mint a tavalyi évben? Többen tartoznak gázszámlával, mint a tavalyi évben. Hol van akkor az eredmény? Most lehetne csökkenteni, ezért követeljük, hogy csökkentsék átlagfogyasztásig 20 százalékkal a gáz árát, 10-10 százalékkal a villany és a távhő árát.
Beszéljünk az alapvető élelmiszerek áfájáról is, miniszterelnök úr, amit mi helyeslünk, hogy azt csökkenteni kell, csak mi azt mondjuk, hogy valóban az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni, és minden alapvető élelmiszer áfáját. Miniszterelnök úr, ki eszik ma Magyarországon vadhúst? Önök meg az önök vadász barátai és urizáló fideszes barátai. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Hát nehogy már! A vadhús áfájának csökkentése fog majd segíteni a kisnyugdíjasoknak? Ez fog segíteni a magyar átlagembereknek? Miért nem a kenyér áfáját csökkentik? (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Orbán Viktor: Nincs is csökkentve a vadhús áfája.) Miniszterelnök úr, ez az az intézkedéscsomag, amely a valóságról szól, és amely azonnal segítené a magyar emberek biztos megélhetését.
Néhány gondolatot a biztonsági kérdésekről: a szocialista frakció minden olyan intézkedést támogat, amely alkotmányos, amely valóban a magyar emberek biztonságáról szól, de amely a humánumról is szól. De szeretnék egyet hangsúlyozni: mi hiszünk a közös európai megoldásban, megoldásokban (Kósa Lajos: Ami nincs!), nyilván az ön feladata az Európai Tanácsban ezt képviselni, hiszen ne áltassuk magunkat, a menekültáradat ott csökkent vagy ott szűnt meg, amikor az Európai Unió megegyezett Törökországgal. Ez is egy közös európai megoldás volt (Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Az elnök csenget.), és nem az együttműködést kellene szétfeszíteni, hanem konkrét javaslatokkal segíteni és a közös európai megoldásra törekedni.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Végezetül hadd emeljem ki, hogy jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, beszéljen az emberekkel, és az emberek valós problémáit helyezze az új nemzeti politika célkeresztjébe, és ne különböző háttérhatalmakat, megfoghatatlan ellenséget! A probléma legyen az új nemzeti politikai célkeresztjében, és a problémákat oldja meg az Országgyűlés, és tegyen javaslatokat a kormány!
Mi, szocialisták a tavaszi ülésszakban azért fogunk dolgozni, hogy az emberek valós problémáira találjunk megoldást, ezért fogjuk benyújtani a javaslatainkat, Magyarországért, közös jövőnkért. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem