BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint 730 napja kellene működnie annak a szegényeket támogató programnak, amire az Európai Unió 30 milliárd forintot adott. Ez nagyjából egytizede egy olimpia költségének, és körülbelül százezerszerese egy kismama egyévnyi gyesének, és annyi, amennyit egy évben a kormány az önkormányzatoknak ad arra, hogy a legszegényebbeket segélyezzék. Szóval rengeteg pénz.
Sajnos a magyar kormány, amelyik, ha kell, egy nap alatt átírja az Alaptörvényt, vagy egy nap alatt átnyomja azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy Tiborcz István és a miniszterek szülei és gyerekei is indulhassanak közbeszerzéseken, arra nem képes, hogy két esztendő alatt beindítson egy rászorulókat támogató programot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a rászoruló személyeket támogató operatív program is egy pénzlenyúló projekt lett.
A kormányt teljesen hidegen hagyja a szegénységben élők helyzete, a szociális érzéke nulla. Vagy rossz szakemberek dolgoznak ezeken a helyeken, vagy borzalmas a vezetése ezeknek a szervezeteknek. Hogyan lehetséges az, hogy legalább ötször hirdettek ki a programról szóló kormányhatározatot, egy olyan programról, amiben tízezer családnak akarnak élelmiszercsomagot kiosztani? Önök akartak olimpiát rendezni, amikor egy 30 milliárdos programot sem képesek két év alatt elindítani? Súlyos a helyzet, államtitkár úr.
Balog Zoltánt egyértelműen nem érdekli ez az egész terület, most is elment. Rétvári Bence ügyeletes polihisztor államtitkár pedig annyira beletanult elődjének, Halász Jánosnak a szerepébe, hogy akkor is valótlanságokat beszél, ha nyilvánvaló tényekkel szembesítik. Előre szólok, most ne tegye, államtitkár úr, az emberek nem hülyék. A dolgozó szegények is tudják, hogy a bérük azért csökkent, mert a minimálbért adókötelessé tették a szuperigazságosnak hazudott egykulcsos adórendszerben. A gyermeket nevelő családok tudják, hogy önök az elmúlt hét évben egy fillérrel sem emelték a családi pótlékot, a gyest, a gyetet, az anyasági támogatást, a nyugdíjminimumot. Ez legalább 40 százalékos értékcsökkenést jelent. A rokkantak tudják, hogy önök a rögtönítélő bíróságaikkal emberek tízezreitől vették el vagy csökkentették az ellátásukat. A legszegényebb családok tudják, hogy önök törölték el a lakásfenntartási támogatást, a méltányossági közgyógyellátást, ápolási díjat, a rendszeres szociális segélyt.
(14.40)
A legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő programot a kormány ígérete szerint 2015-ben el kellett volna indítania.
Az önök becslése szerint a 0-3 éves gyerekek körében a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők száma 55-60 ezer fő, tehát ennyi gyermek életesélyein rontott a kormány. Ezek a gyermekek ma már elmúltak 3 évesek, így nem lehetnek részesei a programnak. Ilyenkor elgondolkodhatnának azon, hogy életekkel és sorsokkal játszanak.
Orbán rendszere folyamatosan újratermeli a reménytelenséget, pedig első körben a kiemelten rászoruló régiókban, Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében kellene 10 ezer gyermeket segíteniük. Az ő élelmiszercsomagjaikra ugyan már kiadták a közbeszerzési eljárást, ám ez a mai napig nem zárult le.
A szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű emberek, valamint a rendkívül alacsony jövedelmű idősek élelmezési programja sem tart még sehol sem. Ez utóbbiaknak a nagy sikerű Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a felelőse, amelynek a legfontosabb tevékenysége az elmúlt években a rokkantak kigolyózása, az ellátásuk elvétele, csökkentése volt. Őket kérték meg, hogy most azokon segítsenek, akiket ez a hivatal tett tönkre, taszított szegénységbe.
De ilyen abszurdumok voltak az előkészítés során is. 2015-ben volt egy időszak, amikor azok a várandós anyák voltak a célcsoport tagjai, akik lakásfenntartási támogatásban részesülnek, miközben ezt a támogatást önök akkor már megszüntették. Egy nem létező ellátást akartak jogosultságnak kikötni. Komolyan: maguk már ennyire hülyék? (Derültség az MSZP padsoraiból.) Lövésük sincs erről, semmiről, összevissza beszélnek, és képtelenek szakmailag megfelelő és a maguk alkotta bürokráciának is megfelelő programot összerakni, államtitkár úr!
A legfelháborítóbb az mindeközben, hogy megint csak a mutyizás megy. A közbeszerzések részbeni eredménytelensége egy dolgot jelent: azt, hogy eredménytelen volt a tolvajcasting, vagyis a Fidesz nem találta meg azt a strómant, aki a támogatások egy részét ellophatná és alkotmányossági költségként a Fidesz-kasszába befizetné. A Fidesz ugyanis csak akkor hajlandó odaadni a rászorultaknak a pénzt, ha már eldöntötték, hogy ki lophatja el az összeg felét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Tisztelt Államtitkár Úr! Ki a felelős? (Taps az MSZP padsoraiból.) Szeretném megkérdezni, hogy Balog miniszter úr mikor fog erre a kérdésre válaszolni…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem