PÓCS JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

PÓCS JÁNOS,
PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény szövegének és mellékleteinek módosítása jó lehetőség arra, hogy néhány szót ejtsünk a kormány vasútfejlesztési programjáról. Ezt három szempont vezérli: a biztonság, a környezetvédelem és a gazdaságosság. A kormány az elmúlt években egy olyan Európa-szerte párját ritkító közlekedésbiztonsági programot hajtott végre, amelynek keretében mintegy 50 milliárd forintot fordított a veszélyes vasúti csomópontok, baleseti gócpontok felszámolására. Számos vasúti szakasz villamosítására került sor, ami nemcsak jóval környezetkímélőbbé teszi az ágazatot, de a vontatásenergiai költségeket is jelentősen csökkenti. Mindezek a fejlesztések összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy az áruszállítás minél nagyobb hányadát sikerüljön a közútról a vasútra irányítani. Ez a kormányzati politika továbberősíti hazánk vasúti közlekedési csomópont jellegét. Ez akkor fog igazán kiteljesedni, amikor a görögországi Pireusz konténerkikötővel a Nyugat-Európát összekötő vasúti folyosó részeként elkészül a Budapest-Belgrád közötti nagy sebességű útszakasz is.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Magyarország a versenyképesség javítását prioritásnak tartja mind nemzeti, mind európai szinten, aminek egyik feltétele a megfelelő infrastruktúra. Ki is használjuk az erre a célra felhasználható EU-s keretet. A vasúti fejlesztésre mintegy 1500 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, amelyből 2022-ig várhatóan mintegy 900 kilométer vasúti pálya újul meg. Ennek az infrastruktúrának a megfelelő működtetéséhez tudjuk most hozzárendelni a szükséges nemzetközi törvényi szabályozást.
Most, amikor a vasúti szállítást szabályozó nemzetközi egyezmény fejlesztéséről szavazunk, akkor egyszerre szolgáljuk a kettős célt: Európa és Magyarország versenyképességének javítását. Ezek jegyében kérem tisztelettel képviselőtársaimat, hogy támogassák az előterjesztést. Államtitkár úr, tisztelt képviselőtársaim, köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem