DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Grassal-ko-vich-kastélyegyüttes a magyar állam tulajdonában áll, vagyonkezelője a Hatvan város önkormányzata által tulajdonolt Széchenyi Zsigmond Kárpát-me-dencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit, Közhasznú, Korlátolt Felelősségű Társaság. A kastélyban működik a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, az épületegyüttes tehát nem tud a hatvaniak tulajdonában maradni, hiszen jelenleg sincs abban.
Az Országos Magyar Vadászati Múzeum létrehozásáról rendelkező kormányhatározat lehetővé tette az intézménynek otthont adó Grassalkovich-kastély főépületének és parkjának rekonstrukcióját. A projekt keretében megvalósuló fejlesztések egyébként 2014. március 14-én lezárultak. Az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat szerinti ingatlanátruházás azt a célt szolgálja, hogy az Országos Magyar Vadászkamara számára jogszabályban meghatározott közfeladatok ellátását elősegítse. A kastély biztosítja a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum fenntartását, üzemeltetését, működését, helyt ad állandó és időszaki kiállításoknak. A tervek szerint a hatvani vadászati múzeum lesz a 2021-ben megrendezendő magyarországi vadászati világkiállítás három helyszínének egyike. Mint ismeretes, minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb vadászati kiállítása az 1971-ben Budapesten megrendezett első vadászati világkiállítás volt.
A Magyar Vadászkamara a vadászati kultúra megtartását és fejlesztését, a magyar vadászati kultúra védelmét, terjesztését, hagyományainak ápolását szolgálja, tehát feladatai megfelelően illeszkednek a vadászati múzeum tevékenységéhez. A vadászkamara rendelkezik azzal a szakértelemmel és tapasztalattal, amely alkalmassá teszi arra, hogy muzeális gyűjtemény gondozásával, kiállítások szervezésével méltó legyen bemutatni a nagyközönségnek a hazai vadászati kultúrát, a vadászattal összefüggő általános ismereteket. A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum az ország, Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan létesítménye, amely a legkorszerűbb interaktív eszközökkel mutatja be a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket.
Mindezek alapján indokolt és szakmailag támogatható, hogy a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fenntartását az Országos Magyar Vadászkamara vegye át. A törvényjavaslat célja, hogy a Grassalkovich-kastély tulajdonjogának a vadászkamara részére történő ingyenes átadásával megteremtse a már ismertetett közfeladat ellátásának legfontosabb feltételeit. Ennek kimondásával, gondolom, egyértelmű az is, hogy az előterjesztőknek nem áll szándékában visszavonni a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem