IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz fel-pörgette a kultúrkampfot, nekimentek a CEU-nak a korábbi propagandaszólamokkal, és a külsőellenség-keresést kormányzati cselekvéssel is igazolni akarják. De vajon felmérték-e ennek a következményeit? Felmérték-e azt, hogy mivel jár Magyarország egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten elismert egyetemének az ellehetetlenítése? Számolnak-e azzal a szégyennel, a nemzetközi megítélésünk romlásával számolnak-e? Számolnak-e a versenyképességünk csökkenésével? (Dr. Rétvári Bence: A CEU-nak köszönhető Magyarország versenyképessége?) Számolnak-e azzal, ami jó példa, máris a napokban előjött, hogy román politikusok kedvet kapnak ugyanilyen indokok alapján bezáratni romániai magyar egyetemeket? Számolnak-e azzal, hogy magyar kutatóknak korlátozza a lehetőségét, ha esetleg ez az egyetem majd odébbáll, és máshol keres otthont magának? Bizony a CEU könyvtára egy olyan könyvtár, ami nagyon keresett, és ami ott megtalálható, az máshol Magyarországon nem.
A CEU melletti kiállás nem ideológiák melletti kiállásról szól a mi részünkről, azt gondolom, hogy itt jóval több mindenről van szó. Az LMP ugyanezt megtenné, ha a Pázmány vagy a Károli Egyetemet érné ilyen támadás. Gyakorlatilag nincs olyan sze-rep-lője jelenleg a magyar nyilvánosságnak, szakmai, tudományos közéletnek, felsőoktatási szférának, aki ne ítélné el a kormány ezen lépését. A Fidesz-KDNP, úgy érezzük, most mindenkivel szembemegy, sikerült újra megosztani az országot, ahelyett, hogy ha van is probléma egy külföldi egyetemmel, akkor azt konstruktív párbeszéd keretein belül igyekeznének, próbálnák rendezni. Nem a középutat, nem a közös nevezőt keresik, hanem erőből nyomnak át mindent.
Tisztelt Miniszter Úr! Miért csinálják ezt? Tényleg fontosabb a kormánypropaganda alátámasztása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mint a felsőoktatás egyik legsikeresebb intézményének a működése? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem