DR. CZOMBA SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyian látjuk és mára minden vezető hitelminősítő is elismeri, hogy a kormánynak sikerült rendbe rakni az ország pénzügyeit. A kormány mindig is hangsúlyozta, hogy először az ország költségvetését kell stabil alapokra helyezni, és utána várható gazdasági növekedés.
Az utóbbi időszakban egyre több kedvező gazdasági adat lát napvilágot, amelyek a gazdasági növekedést mutatják. Ezek közül szeretném kiemelni az exportot, amit nem kell különösebben magyarázni, miért fontos, hiszen valutabevételt jelent, és javítja a fizetési mérleget.
Jól látható, hogy 2010 óta ezen a területen is egyre javuló teljesítményt nyújtunk, hiszen a hivatalos statisztikák a külkereskedelmi mérleg többletéről adnak hírt. Így például a KSH legutóbbi adatai szerint 2016-ban a külkereskedelmi termékforgalom 9,9 milliárd euró többlettel zárt, ami 1,3 milliárd euróval magasabb összeg, mint a 2015. évi 8,6 milliárd. A közel tízmilliárd eurós többlet úgy jött ki, hogy tavaly a kivitel értéke 93 milliárd euró volt, míg a behozatalé 83,1 milliárd eurót tett ki. Úgy vélem, a kormány törekvései, mint például a keleti és a déli nyitás politikája, szintén hozzájárulnak ezen pozitív külkereskedelmi folyamatokhoz.
Tisztelt Államtitkár Úr! A szocialisták korábbi rossz gazdaságpolitikáját követően, úgy vélem, az ország jó úton halad, hiszen a fiskális helyzetünk stabil, a reálgazdaságot illetően pedig egyre biztatóbbak a gazdasági mutatóink, Magyarország gazdaságilag nyitott országként azonban jelentősen rá van szorulva továbbra is az exportbevételre. Ezért azt kérdezem az államtitkár úrtól, hogy minek köszönhető a külkereskedelmi mérleg jó teljesítménye, és mi várható ezen a területen a közeljövőben. Köszönöm. Várom válaszát. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem