SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a leadott kérdésből kiderül, érdeklődéssel várom a válaszukat azzal kapcsolatban, hogy a „Széchenyi 2020” programmal kapcsolatban az emberierőforrás-fejlesztés operatív programjának keretében az „Esély otthon” című felhívás hogyan fogja azt a célt kitűzni, ami a felhívási célkitűzései között szerepel.
Itt nyilvánvalóan arról van szó, hogy a vidéki lakhatást, a fiatalok vidéken maradását, a vidéki fiatalok lakáshoz jutási esélyének javítását célozná leginkább a program, ugyanakkor nyilvánvalóan ezt egy 10 milliárdos keretből nagyon-nagyon nehéz megvalósítani. Alapvetően a CSOK is egy nagyon elhibázott irányt vetett, hiszen azt segítette, hogy a vidéki térségekből elvándoroljanak a fiatalok, akár ott hátrahagyva a lakásukat, megyei jogú városokban, esetleg a főváros környékén és a nyugat-magyarországi régióban telepedjenek le. Ez a program sem tűnik úgy, hogy alkalmas lehet arra, hogy ezen a válságon változtasson.
Ha 10 millió forinttal számoljuk egy általános bérlakás árát - ettől egy megyei jogú városban lényegesen magasabb, egy tízezres nagyságrendű város-ban kisebb -, akkor is mindössze ezer bérlakásról van szó, ami egyáltalán szóba kerülhet. Ennek megfelelően megállapíthatjuk, hogy ez nem egy érdemi célkitűzés, és ahhoz képest, hogy a különböző luxusberuházásokra mennyit szán a kormányzat, ez a 10 milliárdos keretösszeg meglehetősen kevés és alacsony.
Sok más jó ötlet is volt már korábban, ami felmerült, többek között a Fidesz kormányzata alatt merült fel Ángyán József vidékfejlesztési program-já-ban az a terv, ami demográfiai földprogramként lehetőséget teremtett volna, hogy megélhetést adjon és megélhetést teremtsen állami földek segítségével. Sajnos ezek sorra elvéreztek a Fidesz-KDNP rendszerében, míg ez a 10 milliárdos keret úgy látszik, mintha valamilyen megoldás lehetne, holott szemlátomást az ilyen kis keretösszegű programok csak PR-célokra jók a Fidesznek, semmi másra. Ilyen volt a tanyafejlesztési program, amiből a Hold utcai piacot fejlesztették az V. kerületben, és jó néhány egyéb intézkedés, ami soha nem jutott el a célcsoporthoz.
Kérdésem az, hogy mit nyújt a Fidesz-KDNP-kormány a vidéki fiatalok számára a lebutított vidéki oktatáson, a zsákutcás közmunkaprogramon és ezen 10 milliárdos „Esély otthon” programon kívül. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Hogyan lát megoldást a vidéken maradásra? (Az elnök ismét csenget.) Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem