DR. NAGY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Az első kérdésére, hogy számíthatnak-e a kormány támogatására a gazdák, azt kell mondanom, hogy igen, mindig számíthatnak a kormány támogatására a gazdák.
Az is tény, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fagynak kitett terület. Az is tény sajnos, hogy évről évre szembesülünk a tavaszi fagykár okozta nehézségekkel. És az is tény, hála istennek, azt kell mondjam, hogy az idén nem akkora mértékű, mint, mondjuk, tavaly volt, amikor azt lehetett mondani, hogy általános kiterjedésű volt. Most egészen elszigetelten, kisebb területeken fordult elő. Fantasztikus volt az a küzdelem, ahogy a gazdák készültek arra, hogy jön a hideg, ahogy a füstölésre, a párásításra vagy ködösítésre fölkészültek. Emberi csoda az a teljesítmény, amit ott ezek az emberek a nehéz helyzetben megtettek azért, hogy a bevételeik megfelelően garantáltak legyenek.
Azt kell mondanom, hogy a kormány éppen a napokban módosította az agrárkárenyhítési rendszert. A módosítás egyik legfontosabb eleme az volt, hogy a kárenyhítő juttatás alapjául szolgáló, legalább 15 százalékos termelésiérték-kiesést a korábbi üzemi szint helyett a károsodott növénykultúra szintjén kell vizsgálni. Így tehát a nem károsodott növénykultúrák jó hozamai miatt nem kell a kárenyhítés összegét csökkenteni. Amennyiben a termelők valamilyen, akár díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást kötnek, akkor az egyébként járó kárenyhítő juttatás kétszeresére is jogosultak lehetnek.
További intézkedésként május végéig meghosszabbításra került a fagy- és jégkárra kidolgozott, teljesen kamat- és költségmentes „Széchenyi Kártya” hitel, amelynek hitelösszegét hektáronként 1 millió forintra fölemeltük. A hitelre a megye legtöbb területén gazdálkodók jogosultak, de szükség esetén a kedvezményezett települések köre természetesen kibővíthető. Itt hívom fel egyébként a figyelmet arra, hogy 2017-től a termeléshez kötött gyümölcstámogatás intenzív növények esetében jelentősen nőtt, a várható támogatás mintegy 150 ezer forint/hektár körül alakulhat, ami szerintem szintén jó hír a termelőknek.
Azt, hogy mit lehetne tenni, a következő egy percben fejtem ki.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem