SZABÓ ZSOLT

Teljes szövegű keresés

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak, hogy az elmúlt percekben ennyire sokrétűen és sok szempontból tekintették át ezt a jogszabályi előterjesztést. Ami talán a legérdekesebb, hallottunk pró és kontra érveket, hallottunk olyat, hogy ez túl sok, és hallottunk olyat, hogy ez túl kevés.
Négy alapvető paramétert szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy 2020-ra 10 százalékos közlekedési hányad van kitűzve, ennek a számítási metodikáját szabályozzuk. A másik, hogy szigorította a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeit ez az irányelv. A harmadik: az étkezési és takarmányozási alapanyag szempontjából készült védelmi rendszert erősítjük meg. És a negyedik, hogy kibővíti a bizonyos bioüzemanyagokra vonatkozó tagállami jelentési kötelezettséget, tehát nyomon követjük egész pontosan ezeket a típusú bioüzemanyagokat.
Nagyon fontos, ami minden ilyen érvet talán fölülír, az, hogy a takarmány- és élelmiszer-biztonság, élelmiszer-előállítás a legfontosabb tényező. Az e fölötti gazdasági érdek, ami pedig az ország gazdaságának, a költségvetésnek és magának a GDP-nek az érdeke, az a következő elem, ami szabályoz. Tehát nem első a gazdaság, hanem csupán másodikként szabályoz.
Arra, hogy melyik évben milyen rendeletekkel és hogyan szabályozzuk ezt a kérdéskört, nyilván a törvény kereteket alkot, és azon belül az adott gazdasági változások hozzák meg azokat az igényeket, amire szabályozni szeretnénk. Úgy gondolom, hogy ez a jogszabály, ez a törvény megfelelő kereteket nyújt a feladatok ellátására, eleget tudunk tenni az európai uniós közös, ehhez a témához kapcsolódó politikának, eleget teszünk az ország gazdasági érdekeinek, biztosítjuk a magyar mezőgazdasági termelők számára a termelés biztonságát. Ezt ők is jelezték a törvény véleményezése kapcsán. Úgy gondolom, lehetőséget teremtünk arra, hogy 2020-ra elérjük a 10 százalékos részarányt.
Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a szavazásnál támogassák a jogszabályi előterjesztést. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem