DR. GYÜRE CSABA,

Teljes szövegű keresés

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan javaslat van előttünk, amely, azt gondolom, nem a legfontosabb, de azért bizonyos szempontból valóban nagyon fontos.
A Vietnammal kötendő szerződések országgyűlési jóváhagyása most napirenden van, hiszen két héttel ezelőtt tárgyalta éppen az Országgyűlés az átszállítással kapcsolatos törvényjavaslatot, illetve a kiadatással kapcsolatos törvényjavaslatot, és már abban is elmondtuk a véleményünket. Elmondtuk ezek során, hogy milyen fontosak a vietnami és a magyar kapcsolatok, hiszen Vietnam egy feltörekvő ország, egy rendkívüli módon, nagyon dinamikusan fejlődő ország. Ha csak arról beszélünk, hogy a lakosságszáma hogyan alakult, 1960-ban még csak 35 millió lakosa volt, ’90-ben már megduplázta a lakosságszámát, 2016-ra pedig 95 millió lakosa lett. Tehát 1960 óta, 50-55 év alatt háromszorosára nőtt Vietnam lakossága, és komoly lakossággal rendelkező országgá vált.
De ugyanilyen fontos kérdés a GDP alakulása is. Éppen nemrégen volt erről értekezés itt a parlamentben, hogy mennyire fontos lenne, hogy Magyarország GDP-növekedése éves szinten 4 százalék fölé kerüljön, és hogy nem az a lényeg, hogy mondjuk, ebben az évben 4 százalék legyen, hanem éppen az, hogy tartósan 4 százalék fölött lehessen tartani, ami azt jelenti, hogy akár 5-6-8 éven keresztül is ily módon, ilyen dinamikusan nőjön a magyar gazdaság.
Hogy miért mondom ezt el? Azért, mert akkor mintát vehetnénk ilyen tekintetben Vietnamról, bár meg kell jegyezni, hogy a vietnami gazdaság nagyon mélyről indult, alacsony GDP-ről. De ha megnézzük a GDP fejlődését, akkor azt látjuk, hogy 1990-től 8 éven keresztül évi 8 százalék volt a GDP-növekedés ebben az országban, 2000 után pedig folyamatosan 7 százalékos GDP-növekedésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évtizedig, másfél évtizedig megvalósult a 7-8 százalékos évi GDP-növekedés, ami azzal járt, hogy a térség egyik legdinamikusabban fejlődő országává vált, és a kistigrisek között kezdték el emlegetni.
Ha politikai berendezkedését nézzük meg Vietnamnak, akkor azt látjuk, hogy elég érdekes ez az ország, hiszen leginkább Kínára hasonlít, hiszen, mint ahogy benne van a címben is, Vietnami Szocialista Köztársaságról van szó. Tehát egy olyan szocialista országról, amely megőrizte az egypártrendszerű berendezkedését. Azonban ugyanúgy, mint Kína, nyitott a gazdaság területén, illetve nyilván a kormány és a vietnami kommunista párt is olyan viszonyt folytat egymással, hogy általában az egypártrendszer nagyon erősen hat a kormány tevékenységére, és nagyon komolyak a személyi átfedések is a kormány és a párt vezetése között.
Mindezek ellenére ebben a rendszerben tudott elérni Vietnam egy nagyon komoly gazdasági fejlődést. Tehát, mint mondtam, 8 százalék, illetve 7 százalék volt másfél évtizeden keresztül, ami bizony nagyon komoly. Amikor erről beszélünk, akkor látni kell, hogy az ilyen országgal, ilyen dinamikusan fejlődő országgal a gazdasági kapcsolatot és a mindenfajta formában létrejövő kapcsolatot támogatni kell. Ezért is támogatta a Jobbik Magyarországért Mozgalom az átszállítással, illetve a kiadatással kapcsolatos, ugyanígy támogatja a bűnügyi jogsegéllyel kapcsolatos kölcsönös megállapodás aláírásának szentesítését is. Tehát azt a törvényjavaslatot, ami most előttünk fekszik.
Nem akarom végigelemezni, hogy mi szerepel ebben a törvényjavaslatban, de azért egy-két gondolatot elmondanék erről. Mit is jelent ez a jogsegélynyújtás, miben nyújtunk mi jogsegélyt egymásnak? Iratok kézbesítése, tanúk, áldozatok, szakértők idézése, bizonyítékok, nyilatkozatok beszerzése, büntetőeljárás felajánlása, lefoglalással, elkobzással kapcsolatos információk, dokumentumok megküldése. Tehát nagyon sokrétű, ami a bűnügyi jogsegélyben szerepel.
Ki fog ebben közreműködni? Nyilván Magyarországon az ilyen jogsegéllyel, kiadatással, átszállítással kapcsolatos ügyekben általában az igazságügyért felelős miniszter, illetve ebben az esetben a legfőbb ügyész is szerepel. Vietnamban pedig a Vietnami Népi Legfőbb Ügyészség lesz a partner. Amit talán, ha már itt tartunk, és erről beszéltem, akkor annyi problémát vetnék fel ezzel kapcsolatban, hogy saját ügyvédi tapasztalataimból tudom, hogy amikor külföldi állammal a bűnügyi jogsegélyszerződések alapján kellett együttműködésre lépni, és akár iratokat beszerezni, akár idézést kézbesíteni, az bizony nagyon-nagyon nehézkesen és nagyon lassan ment. Ilyenkor nagyon gyakran fél évre, egy évre kellett a bíróságnak határidőbe tenni az ügyeket, és addig az egész ügy állt.
Nagyon bízom abban, hogy a mai rendszerben, és az előző napirendre kicsit rácsatlakozva, az elektronikus eljárással kapcsolatos gyorsításokat is kihasználva ezek a jogsegélyegyezmények a jövőben már sokkal gördülékenyebben, sokkal rövidebb időt igénybe véve fognak működni. Akkor, azt gondolom, mindenkinek előnyére fog válni az, amikor ezeket az egyezményeket megkötjük, és ezeket a parlament által elfogadjuk. Mindazonáltal a Jobbik-frakció támogatja ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Bana Tibor tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem