DR. SZÉL BERNADETT,

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ott kell kezdenem, hogy ez a vitanap nagyon is aktuális és fontos kérdéseket feszeget. Magyarországnak a legégetőbb problémája a bérválság okozta tömeges kivándorlás. Nem tud a Fidesz-KDNP arra egy normális magyarázatot adni, hogy ami számokat a Lehet Más a Politika kikért, azokkal kapcsolatban milyen megoldási javaslatai vannak a kormánypártoknak.
Az általunk kikért adatokból az látszik, hogy 2011-16 között kétszeresére nőtt azoknak a magyar gyermekeknek a száma, akik külföldön születtek. Ez azt jelenti, hogy évi 7 ezerről 14 ezerre nőtt ezen kisbabák száma. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta 78 ezer kisbaba született külföldön, ami, szeretném hangsúlyozni, egy olyan szám, ami megközelíti a ’11-es és a ’13-as demográfiai adatokat, a hazai élve születés számát.
Tehát ez a kérdés pontosan azt mutatja, hogy most a problémák gyökerénél vagyunk, a legsúlyosabb kérdések, hogy hova tűnnek a magyar családok innen, Magyarországról, és miért kell ezeknek a magyar családoknak innen elmenni. Teljesen egyértelmű a válasz, hogy itt a bérekkel van a probléma. Ezek a családok azért mennek el Magyarországról, mert nem tudnak tisztes munkával annyi pénzt megkeresni, hogy magukat és a családjukat eltartsák.
Én nagyon sokszor mondtam önöknek, hogy hatalmas baj lesz ebből, már így is demográfiai krízis van ebben az országban. Mi a garancia arra, tisztelt államtitkár urak - akik itt vannak, mert még egy miniszter sem tisztelte meg a mai vitanapot a jelenlétével -, hogy ezek a gyerekek haza fognak jönni Magyarországra, és itt fognak tanulni, itt fognak dolgozni, itt fognak gyerekeket vállalni? Mondják meg, hogy mi lesz ezekkel a családokkal!
Azért azt szeretném kijelenteni, hogy a Jobbik politikai magatartását nem igazán tudom hova tenni. Egy kicsit a korábbi szlogenjük egyfajta parafrázisát tudnám itt idézni, hogy megmérték és kimondják, aztán majd ha új számok jönnek, akkor továbblépnek. Én megnéztem az önök 2014-es EP-programját, nem igazán találtam benne olyan lépéseket, amik arról szóltak volna, hogy önök itt a bérválságot fel akarják számolni, pedig a probléma nem most kezdődött. Sem a bérkülönbségek megszüntetéséről, sem ezzel kapcsolatos intézkedésekről nem tettek le semmit az asztalra a 2014-es EP-választások kapcsán.
Egyébként nekem az is egy érdekes történet, hogy itt ki kivel vitázik, mert ha arról beszélünk, hogy itt a nemzetállam szlogenjével akarják lebontani az Európai Uniót, akkor itt kettő párt is van a parlamentben, aki versenyt harsog egymással, az egyik a Fidesz, a másik pedig a Jobbik. Úgyhogy ilyen értelemben én nem tudom politikailag hova tenni, hogy az egyik oldalról béruniót szeretnének, a másik oldalról meg igazából egyetértenek a Fidesszel egy csomó kérdésben. Tehát még egyszer kérdezem, itt most ki vitázik és kivel ebben a parlamenti vitában.
A másik kérdés, hogy ezt az egész történetet, ha egy béruniót akarunk, meg a bérválságot akarjuk megszüntetni, valahonnan finanszírozni is kell. Egyetlenegy párt sem és egyetlenegy képviselő sem, aki a magyar parlamentben egy jottányit is enged Putyinnak és az egész paksi bővítésnek, az nem szólhat egy szót sem arról, hogy a bérválságot kezelni tudja Magyarországon, mert aki 4000 milliárdot kihajít az ablakon, az mondja meg nekem, hogy miből akarja itt finanszírozni a magyar bérek növelését.
Azt látom, hogy az elmúlt években az LMP sorra letette a javaslatait a bérválság felszámolásával kapcsolatban, és nekünk teljesen egyértelmű a diagnózisunk. Itt különböző képviselők voltak az előző ciklusban és most is itt vannak, különböző helyekre mutogattak, de alapvetően a magyar bérválságért a magyar kormány felelős.
(16.30)
A magyar kormánynak a felelőssége teljes mértékben megkerülhetetlen, nem lehet Brüsszelre mutogatni, nem lehet az Európai Unióra mutogatni.
(Szávay Istvánt a jegyzői székben
Gúr Nándor váltja fel.)
Akik ezt a bérrendszert, ezt az adórendszert kitalálták és fenntartják, az a Fidesz, aki egyébként az MSZP-nek a gyakorlatát viszi tovább, mert 2010-ben, amikor átvették a stafétát, akkor önök azt ígérték, hogy itt nagy fordulat lesz, és a belföldi munkahelyteremtésre fognak koncentrálni, meg a hazai termelésre, ehhez képest ugyanazt csinálják, mint az önök szocialista elődei: fogják magukat, külföldről behozzák a működő tőkét, összeszerelő üzemeket gyártottak, a munka törvénykönyvét kiherélték, és lehet rossz bérekért dolgozni a különböző külföldi összeszerelő üzemekben Magyarországon - ez az, amit önök letettek az asztalra. És egyébként meg külön szégyennek tartom, hogy önök az a nagy családbarát kormány - és akkor még a KDNP is figyeljen ide egy picit (Derültség a kormánypárti padsorokban.) -, akik bevezették azt, hogy a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők kirúghatóvá váltak ebben az országban. A szocialistákban még volt annyi, hogy ezeket az embereket védte, most már ők kirakhatók az utcára abban az esetben, ha visszamennek dolgozni - ezt a Fidesz-KDNP csinálta meg, ez az önök munka törvénykönyvének az egyik leggusztustalanabb intézkedése.
Most nézzük a tényeket, mert a tényekkel úgy általában nehéz vitatkozni! Az uniós csatlakozás óta eltelt 12 év. A visegrádi országok fogták magukat, és elhúztak mellettünk a bérekben. Ma már nem arról beszélünk, hogy Németországhoz képest hol vagyunk a bérekben, meg Hollandiához meg Angliához, arról beszélünk, hogy a visegrádi négyek között Magyarország hogy áll a bérekben. És szeretném önökkel azt közölni, hogy iszonyatosan leszakadtunk, Magyarország gyakorlatilag még a saját versenycsoportjában, súlycsoportjában is hátul kullog.
Szeretném azt is leszögezni, hogy a 2004-es csatlakozás idején még a visegrádi országokhoz közelebb álló nettó átlagbérekkel rendelkeztünk, később azonban ezek az országok elhúztak, sokkal nagyobb növekedést produkáltak. Mi azt látjuk, hogy 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányrudat, akkor 8-14 százalék volt körülbelül a lemaradásunk, a távolság azóta közel a kétszeresére nőtt. Tehát akkor, legyenek kedvesek, álljanak fel a szakminiszterek vagy szakállamtitkárok, és mondják meg, hogy ennek mi az oka, mert ezért nem a csehek a felelősek, meg a lengyelek, meg a szlovákok, meg nem Brüsszel, illetve nem is Vlagyimir Putyin, hanem önök felelősek, úgyhogy legyenek kedvesek, ezt magyarázzák meg!
A másik pedig az, hogy itt nagyon komoly problémákról beszélünk, a magyar béreket közel a négyszeresére kellene ahhoz emelni, hogy elérjük az Európai Uniónak az átlagát. Ez azt jelenti, hogy ha a mostani növekedés megy tovább, amiről önök azt mondták, hogy nagyjából minden rendben van, az fél évszázad - tehát akkor most miről beszélnek önök itt? Mire való itt a Fidesz-KDNP-nek a hurráoptimizmusa? Fél évszázadot akarnak adni nekünk arra, hogy utolérjük az európai uniós béreket? Ezt felejtsük el nagyon gyorsan!
A harmadik pedig, hogy nem véletlen, hogy még Orbán Viktor 2010-ben hitet tett a többkulcsos adórendszer mellett, aztán kormányra került, és úgy, ahogy nagyon sok politikus az elmúlt 27 évben, totálisan az ellenkezőjét csinálta, és bevezette az egykulcsos adórendszert. Ezzel Magyarországon két és fél millió ember járt rosszul. Aztán jött a pótlékolás, meg jött a magyarázkodás meg az ellenzék, hogy mi adót akarunk emelni, meg a nagy mellébeszélés; a fenéket, nem erről van szó! Arról van szó, hogy önök kiszolgálták egy nagyon szűk csoportnak az érdekeit, az összes többi embernek meg azt mondták, hogy ti majd rosszul jártok, úgysem veszitek észre, meg majd kábítunk titeket mindenféle szöveggel. Ezt felejtsék el! Ezek az emberek pontosan tudják, hogy miért keresnek kevesebbet.
Szeretném azt is leszögezni, hogy az a fajta munkamegosztás, ami ebben az országban 27 éve megy, és folyamatosan semmi másról nem szól, mint hogy fogják magukat, és kedvező körülményeket teremtenek a multinacionális cégeknek, és a magyar kis- és középvállalkozásokkal meg egyáltalán nem foglalkoznak, az nem fog sokáig működni. A helyzet az, hogy hatalmas különbség van a külföldi és a belföldi vállalkozások között a termelékenységben, és ez az olló egyre nyílik. Ez azt jelenti, hogy nem az a helyzet, nem az volt, mint 2010-ben, hogy rossz volt a helyzet, hanem önök alatt, a Fidesz-KDNP alatt ez még rosszabbá is vált. Én azt mondom, hogy egy multinál dolgozó egy év alatt 15 millió forint hozzáadott értéket termel, egy belföldi cég munkatársa 5 milliót sem, és ez azért van, mert ekkora versenyképességi különbség van a multik és a kkv-k között. Jól mutatja az önök legutóbbi gazdaságpolitikai intézkedése, az is a multiknak kedvezett: 10 százalékponttal csökkentették nekik az adót, a kis- és középvállalkozásoknak pedig 1-gyel.
Úgyhogy egyértelműen ki kell mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy megbukott itt az a gazdasági modell, amit a rendszerváltás óta használnak. ’89 óta teljesen rossz úton jár Magyarország. Nem a multik összeszerelő üzemeire épített szerkezetet kell csinálni, hanem egy új gazdasági modellt, fenntartható újraiparosításra van szükség és helyi gazdaságfejlesztésre. Mit értek ez alatt? Villamosgyártás, trolibuszgyártás, buszgyártás, mezőgazdaságigép-ipar, élelmiszeripar, korszerű, fenntartható anyagokat gyártó építőipar, megújuló energia, a gyártókapacitásokat kell Magyarországon megteremteni, újrateremteni, és a helyi gazdaságfejlesztéssel a kis- és családi gazdaságok támogatásának kell előtérbe kerülni a nagybirtokkal szemben, biogazdálkodásra van szükség, szövetkezetekre van szükség. Ez az irány előre, az összes többi mellébeszélés.
És szeretném hangsúlyozni, hogy nem maradhat el a béreknek az alapos rendezése. 300 milliárdból meg lehetne oldani a közszférának a rendezését, önök nem csinálják meg. Meg lehetne csinálni azt, hogy az oktatásra rendes forrásokat adnak, ehhez képest önök egyetemeket zárattak be. (Az elnök csenget.) Mi 100 költségvetési forintból 20-at az oktatásra adnánk, mert annak a pénznek ott van a helye. Ezt csinálják! Amíg nem csinálják, addig legyenek kedvesek, ne is nyomjanak gombot (Az elnök csenget.), mert csak kínos magyarázkodás az egész.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem