DR. NAGY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Amint tárcánk tudomást szerzett a szlovák fél beruházási szándékáról, azonnal tájékoztatást kértünk a határon átnyúló környezeti hatások vizsgálatáról szóló espooi egyezmény keretében Szlovákiától. Ez az eljárás, az espooi egyezmény lehetőséget biztosít és megfelelő nemzetközi jogi lehetőséget is ad Magyarországnak mint potenciális hatásviselő félnek arra, hogy bekapcsolódjon a tervezett beruházások környezeti hatásvizsgálati eljárásába, amely a következő lehetőségeket adja nekünk. Szlovákiának rendelkezésre kell bocsátania a tervezett beruházás környezeti hatástanulmányait mind a hazai nyilvánosság, mind a szakértők számára. Tárcánknak nyilvános fórumot is kell szerveznie, ahol a szlovák beruházónak és a kormánynak választ kell adnia a magyar nyilvánosságnak a felmerülő kérdésére. Szakértői konzultációra is sort kell keríteni, ahol az érintett szlovák és magyar hatóságok, szakértők személyesen tárgyalhatják meg a szakmai álláspontjukat.
Hol is tart ez a beruházás? A párkányi hulladékégető környezetvédelmi engedélyezési eljárása jelenleg még csak az úgynevezett előzetes szakaszban van, aminek célja az engedélyezési eljárást megalapozó környezeti hatásvizsgálati dokumentáció részletes tartalmi elemeinek meghatározása. Ennek alapja egy 124 oldalas előzetes tanulmány, melynek magyar nyelvű fordítása a nyilvánosság számára elérhető a hivatalos kormányzati honlap szakmai oldalán. A hivatalos magyar álláspont kialakításához továbbá tárcánk kérte az illetékes magyar hatóságok szakmai álláspontját is.
Az egyezmény rendelkezései szerint - és ezt szeretném a szívére helyezni, kedves képviselőtársam - a beruházás környezetvédelmi engedélyezési eljárását a szlovák hatóság nem zárhatja le, így a beruházás építése sem kezdhető meg, amíg a nemzetközi folyamat lezárására nem kerül sor addig, amíg a magyar fél ezt jóvá nem hagyja. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem