DR. VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Holnap lesz a szegénység elleni küzdelem világnapja, én ennek kapcsán néhány kérdésben szeretnék önnel párbeszédet folytatni, konkrétan az önök kormányzásának kapcsán. Ezért kérem előre - egyfajta hangnemváltással -, hogy ne mutogasson vissza a 2010 előtti időszakra, hét és fél éve önök kormányoznak. Nagyon komolyan mondom, hogy minden kérdés konkrétan az önök kormányzását fogja érinteni.
Először is, azt gondolom, hatalmas segítség lenne a nehéz sorban élő millióknak, ha végre megfogadnák az MSZP-nek azon javaslatát, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentik. Európa-csúcs a 27 százalékos áfa, ami a legtöbb alapvető élelmiszert sújtja. Ezt önök vezették be, korábban nem volt ilyen áfacsúcs. Tehát azt kérdezném öntől, hogy mikor csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra.
A tűzifa áfáját is 5 százalékra kellene mérsékelni, hiszen egekben a tűzifa ára, hiánycikk a tűzifa. Most a hétvégén láttam már egy nagyobb raktáráruházban, hogy 38 ezer forintért árultak egy erdei köbmétert. Elképesztő egyébként! Ez a fűtési mód érinti a leginkább kiszolgáltatottakat. Két-három éve még 22-23 ezer forintért is lehetett egy megfelelően előkészített erdei köbmétert vásárolni. Tehát mikor csökkentik a tűzifa áfáját?
Mikor teszik adókötelessé a minimálbért, hiszen 15 százalék adó sújtja. 2010 előtt, mielőtt önök kormányoztak, ez adómentes volt. Ez jelentős könnyebbség lenne a kisebb keresetűeknek.
Megkérdezném továbbá azt, hogy ha már a gáz világpiaci ára mintegy felére csökkent 2014 nyara óta, akkor mikor fogják csökkenteni - az átlagfogyasztás erejéig legalább - a földgáz árát a lakosság számára, hiszen 32 százalék csökkentésre lenne lehetőség a mi álláspontunk szerint. Ezt az átlagfogyasztásig lehet megtenni. És egyértelmű, hiszen a Magyar Földgázkereskedő Zrt. profitjából, amit az emberektől vesz el, ezt viszont végre is lehetne hajtani. Arra kérem, hogy válaszoljon a kérdéseimre. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem