KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Jó hírem van, mert a Miskolccal kötött „Modern városok” program keretében számos projekt előrehaladott állapotban van. Talán ha majd egy kicsit utánanéz, akkor látja, hogy az M30-as gyorsforgalmi útnak az engedélyezési eljárása folyamatban van, és úgy tűnik, hogy ez az év végén, jövő év elején lezárul, tehát elhárultak azok a vitás kérdések, amelyek egyébként akadályozták a tényleges építkezés megkezdését.
Az „Okos város - Okos Miskolc” program keretében jelenleg már a kamerarendszer eszközeinek a beszerzése folyik, ott az egész rendszer illesztése az eddigi miskolci városüzemeltetési rendszerekhez megtörtént, tehát az a helyzet, hogy ez igazán előrehaladott állapotban van; majd ön is bizonyára észreveszi azokat a kamerákat, amelyeket ennek keretében felszerelünk.
Az ipari park esetében két ipari parkról van szó. Az egyik egy százegynéhány hektáros, itt már a szerződéskötések vannak a tulajdonosokkal, és van egy 400 hektáros ipari park, ami tényleg nem könnyű, mert ezer tulajdonoshoz kapcsolódik, és ott pillanatnyilag most a város még azon dolgozik, hogy a kisajátításhoz szükséges szerkezeti és szabályozási tervet előkészítse.
A diósgyőri vár esetében a kormány döntött 400 millió forint odaítéléséről - itt természetesen nagyon komolyan kell egyeztetni a műemlékvédelemmel, a régészeti feltárás folyamatban van, és már a tervezés az engedélyes terveken túl, a résztervek esetében a kiviteli terv fázisában van.
Úgyhogy összességében a miskolciak fogják érezni ennek az egész programnak a jótékony hatását, és csak szeretném megjegyezni, hogy Miskolc a negyedik legnagyobb összegre kötött szerződést a kormánnyal; ebben egyébként talán érdekességként megemlíthető, hogy a legnagyobb értékű programra a magyar kormány Szegeddel kötött szerződést, Szeged 480 milliárd forintos fejlesztést kapott, ehhez képest Miskolc csak 251 milliárdot. Persze, most már lehet, hogy az MSZP-s képviselőtársaink is azt mondják, hogy kár volt Botkát ezzel a 480 milliárddal a fejlesztési programban megtámasztani (Közbeszólás az MSZP soraiból: Azt hittük, a szegedieket!), mert lám-lám, hogy cserben hagyta önöket. Hozzáteszem, természetesen valószínűleg a legnagyobb összegre kötött támogatás és Botka lemondása között nincs szoros összefüggés, csak érdekességképpen jegyeztem meg azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Miskolc nem előnyös szerződést kötött - jelentem, a negyedik legelőnyösebbet; kétségtelen, Botka kötötte a legelőnyösebbet (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szeged! Nem Botka!), kár, hogy cserben hagyta önöket.
Még valamit szeretnék hozzátenni: az ön felvetése, hogy esetleg módosítsuk a „Modern városok” program keretében kötött szerződést, egy érdekes felvetés.
(15.50)
Én nyitott vagyok egyébként, és valóban felmerültek a polgármester úrral kapcsolatos tárgyalásokon is olyan elemek, amelyeket érdemes lenne megfontolni. Ez persze nem járhat keretbővítéssel, hanem azzal, hogy esetleg más programokat sikerül még beemelni, ha az itt felsorolt projektek esetleg olcsóbban kivitelezhetők, vagy az önkormányzat mást tart fontosabbnak, de ez mindenképpen egy részletes egyeztető tárgyalás eredménye lehet, mert a megkötött szerződést csak a két fél egyező akaratával kapcsolatban lehet módosítani. Köszönöm a megtisztelő figyelmét, és kérem, fogadja el a választ. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem