SZILÁGYI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni fogja a törvényjavaslatot. Én ennek a javaslatnak egy bizonyos részével szeretnék majd csak foglalkozni röviden, ez pedig a művészjáradék kérdése.
Többször elmondtuk, és így gondoljuk, hogy a művészeknek, azon kívül, hogy kiemelkedő művészeti tevékenységet folytatnak, jó az, a társadalomra is jó hatással van, ha részt vesznek a közéletben, ha minél nagyobb mértékben részt vesznek a társadalmi élet alakításában. Ami miatt most ezt felhoztam, az az lenne, hogy az én véleményem szerint és a Jobbik véleménye szerint úgy kellene működnie egyébként a törvényalkotásnak is, hogy az alulról jövő javaslatokat meghallgatjuk, s ezeket a javaslatokat, amennyiben lehet, akkor akár törvényekben is megjelenítjük az emberek felé.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Szűkebb pátriám, a XVII. kerület egyik kiemelkedő művésze B. Laborcz Flóra Ferenczy-díjas ötvösművész. B. Laborcz Flóra 2016-ban fordult az MMA elnökéhez, Fekete Györgyhöz azzal az ötletével, hogy a hivatásos és kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató állami díjas művészeknek valamifajta járadékot kellene adni. Ez az ő ötlete volt 2016-ban, és az MMA-nál ezt komolyan vették, kidolgoztak rá valószínűleg egy kivitelezhető művészjáradék-javaslatot, amit az MMA közgyűlése támogatott és elfogadott, és most ebben a törvénytervezetben itt van előttünk. Úgy gondolom, hogy ez példaértékű lehet, hogy ha valaki kezdeményez, egy művész kezdeményez valamilyen javaslatot, és az a javaslat valóban előremutató, és az ország hasznára válik, akkor az egy idő után itt legyen az Országgyűlés előtt és itt legyen a parlamentben. Ezért én innen is szeretném megköszönni B. Laborcz Flórának ezt a tevékenységét, és azt is egyébként, ahogy Rákosmentén mind a művészeti életben, mind a társadalmi életben fáradhatatlanul végzi azt a munkát, amivel a közösséget előreviszi.
Fel szeretném hívni a figyelmüket arra, hogy B. Laborcz Flórának van még egy olyan ötlete, amit esetleg a későbbiek folyamán át kellene gondolni, ez pedig a szerzői jogi törvényben foglaltak szerinti szerzői jogdíj fizetése a kiállításon szereplő alkotásokért a tulajdonosnak, alkotóknak. Ez egy fennálló probléma, egy ilyen javaslatot meg lehetne vitatni, esetleg a kormánynak és az illetékes szerveknek át kellene tekinteni ennek a lehetőségnek a törvényi szabályozását, hogy megfelelő legyen, s akkor ismételten egy alulról jövő kezdeményezéssel talán egy idő után itt lehetne ez a javaslat is a tisztelt Ház előtt.
Tehát még egyszer mondom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Dúró Dóra tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem