ROGÁN ANTAL,

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár ma az Igazságügyi bizottságban valóban a reggeli órákban mélyrehatóan és hosszasan is beszélhettünk erről a témáról, gondoltam, ennek ellenére megválaszolom a kérdését, mert hátha ebben az ügyben felkészültebbnek bizonyul, mint az előbb a miniszterelnök úrhoz címzett kérdéseiben.
Szóval, tisztelt képviselő asszony, a kötvényprogram - minden állításával szemben - egy már lezárult gazdasági program, amelyről egyébként a szuverén Magyar Országgyűlés nyilvános eljárásban döntött. Minden döntés nyilvánosan született meg, vagy a parlament plenáris ülésén, vagy a parlament szakbizottságában, ahol egyébként az ön képviselőtársai is ott ültek. Az előző ciklusban az önök frakciójának és a korábbi frakciójának a képviselői is ott foglaltak helyet, tisztelt képviselő asszony - soha semmilyen kérdést nem tettek fel. Hogy mostanában miért teszik mégis, arra, ha megengedi, majd a viszonválaszban kicsit részletesebben is kitérnék.
Szóval, ez egy gazdasági program, ami érdemben segítette a gazdasági válság után az országnak a finanszírozását, és az önök állításaival szemben, amit nem tudom, hogy honnan szednek, a legutolsó kötvényt is alacsonyabb kamattal értékesítették, mint a lakossági devizakötvényeket ma. Így az mindenképpen hasznot hozott a magyar államháztartásnak.
2012 és 2017 között a magyar állam két forrásból szerzett be devizaforrást: egyrészt lakossági devizakötvényekből, ezeknek még ma is 2 százalék fölött van a kamata, és egyébként letelepedési kötvényekből, amelyeknek stabilan 2 százalék volt a kamata. És egyébként megjegyzem, hogy az az IMF-hitel, amit korábban annyira feldicsértek az ön képviselőtársai, az egyébként ennél majdnem kétszer magasabb kamattal rendelkezett. Úgyhogy, tisztelt képviselő asszony, ebből az országnak igenis gazdasági haszna származott. A legcsekélyebb számítás szerint is minimum 7-8 milliárd forint kamatelőnye származott ebből a programból a magyar államnak.
És természetesen minden esetben megtörtént a vásárlók nemzetbiztonsági ellenőrzése; akik nem feleltek meg a jogszabályoknak, azokat visszautasították. A befektetőknek nem kötelező letelepedni, gyakorlatilag nem is tették meg, senki nem tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon; befektetésekkel és ingatlanvásárlással viszont munkahelyet teremtettek, és tőkét is hoztak Magyarországra. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem