TELEKI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igazán azokkal vitatkoznék, akik csak kimondják azt, hogy a 2002-2010-es kormányban dolgozók tehetnek azért, hogy nem változott a gáz ára. Akkor egy világpiaci gázárat kellett nekünk követni, és ezért nekünk azt kellett figyelembe vennünk. Ma, amikor a rezsicsökkentésről van szó, akkor Kepli Lajos nagyon jól elmondta egyébként, hogy pont a legrászorultabbakat nem érinti a rezsicsökkentés. Tehát ez érthetetlen számomra, hogy ma, amikor lehetne egyébként gáz-árcsökkentésről beszélni, akkor még mindig a rezsicsökkentés a legfontosabb téma.
Hogy miért? Nem mondjuk ki, és nem akarjuk kimondani azt, hogy nagyon sok esetben azokat nem érinti a rezsicsökkentés, sőt a gázárcsökkentés se nagyon, akik nem tudják ezt a szolgáltatást igénybe venni, és azért nem tudják igénybe venni, mert nincs rá lehetőségük a szociális helyzetükből fakadóan, hogy akár a gázt be tudják vezetni.
Rájuk nem gondol a kormány, hogy milyen lehetőséget és segítséget kívánna adni - ebben a törvényben sem, egyébként a rezsicsökkentésben sem -, hogy ők is kompenzálva legyenek, és a fűtésük ebben az esetben, vagy éppen a főzéshez szükséges lehetőséget biztosítsák a nagycsaládosok vagy éppen a szegények számára.
Ebből adódóan tehát azt gondolom, ha részekre lebontjuk az országot, akkor lehet látni, hogy Észak-Magyarországon, Kelet-Magyarországon még mindig fával tüzelnek a legtöbben, akik a szegény réteghez tartoznak, és a fával történő tüzelést semmiképpen nem kompenzálja a gáznak semmilyenféle rendszerű, akár a gázár csökkentése, akár pedig a rezsicsökkentés. Ezért én azt javaslom, hogy ilyen esetben el kell gondolkodnia a kormánynak, hogy azoknak, akik kiesnek ebből a helyzetből, milyen segítséget tudnak adni.
De továbbmennék egy-két gondolattal csak: igen, a rezsicsökkentés nem szólt másról, mint egy politikai termékről - én is azt mondom - és egy mézesmadzagról. Ez arról szólt, hogy megtartani azokat a szavazókat, vagy éppen még több szavazót összeszedni a Fidesz-kormánynak, akik előtt azt lehet mutatni, hogy történt valami, holott ha lebontjuk a különböző forrásokat, akkor lehet látni, hogy ez a rezsicsökkentés mégsem annyira jó senki számára, mint amennyire be akarják vezettetni a közvéleményben, hogy ez mennyire fontos és mennyire jó.
Bizonyára van valami megtakarítás, de még egyszer szeretném itt is jelezni, hogy nem mindenki számára elérhető a rezsicsökkentés sem, ezért tehát nyugodtan használhatjuk akár a politikai termék szót, vagy éppen a mézesmadzag elhúzását a választók előtt, hogy ezzel meg tudják tartani a választókat. Tehát ebből adódóan itt is csak azt lehet elmondani, hogy akár a gázáremelés csökkentése, akár pedig a rezsicsökkentés átdolgozása nagyon nagy mértékben szükséges lenne, hogy a társadalmi közegeket még jobban el tudja érni, mert ezzel a politikával bizony nem tudja elérni.
Végezetül csak annyit, hogy abban kell, azt gondolom, a törvénybe sok mindent belelátni, hogy ez újra nem segíti azokat a szegény rétegeket, akikről én beszéltem, és azokat a nagycsaládosokat, akiket én megemlítettem ebben a kérdéskörben. Lehet látni, hogy nem azon van a jelenlegi kormány, hogy az energiaárakat, ebben az esetben a földgázárat csökkentsék, hanem stagnáltatják, vagy éppen más formában próbálják meg ezt a kérdést kezelni. Ezért tehát én arra kérném a kormányt és szólítom fel, hogy gondolkodjanak abban, hogyan tudják a leghátrányosabb helyzetűeket, a szegényeket segíteni olyan mértékben, hogy ők is hozzá tudjanak férni ahhoz az energiához, amellyel a család melegét tudják biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem