NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,

Teljes szövegű keresés

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy, ahogy hallhattuk az államtitkár úrtól, a T/9633. számú törvényjavaslat a földgázellátásról szóló törvényt kívánja módosítani abból a célból, hogy a lejáró szerződések tekintetében is fenntartható legyen a rezsicsökkentés folyamata Magyarországon.
(16.00)
Bizonyára emlékszik mindenki, hogy 2002 és 2010 között ezzel ellentétes folyamatok zajlottak, akkor is egyébként, amikor 2008-tól elég egyértelműen és elég nagy volumenben csökkentek a világpiaci árak. 2002-ben még olyan szocialista ígéretet hallottunk - bizonyára emlékszik mindenki arra a kedves hölgyre, aki bejelentette -, hogy nem lesz gázáremelés, majd nyolc év alatt tizenötször kaptak lehetőséget az akkor még teljes egészében külföldi tulajdonban lévő energiaszolgáltatók arra, hogy mindenféle hasra ütés alapján, mindenféle indokolatlan bemondás alapján, legalábbis matematikailag, számszerűleg meg nem indokolható okok alapján emeljék a lakossági gáz árát, mégpedig egy védett piacon, az egyetemes szolgáltatási kereten belül, amit pontosan azért találtak ki annak idején, hogy ha bármilyen gazdasági probléma, bármilyen nagy lakossági teher érezhető, akkor ennek a védett piaci árnak, ennek az úgynevezett hatósági árnak a szabályozásával, főleg akkor, ha erre lehetőséget ad a külpiaci árcsökkenés, megvédjék a magyar embereket az eladósodástól.
Ezzel teljesen ellentétes folyamat zajlott, pontosan 2008-tól emelkedtek egyébként rettenetesen meg az árak. És 2009-ben a Bajnai-kormány utolsó intézkedése még a gázártámogatást is elvette az emberektől 2010. április 1-jei hatállyal - április 6-án volt a választások első fordulója -, és ezt egy nemzetközi szerződésben, az IMF-szerződésben vállalta. Tehát az új kormány ebben már semmit nem tudott lépni.
Nos, ezzel szemben az új kormány, amikor 2010-ben dönthetett, akkor befagyasztotta az árakat, és kizárólag arra adott lehetőséget az energiahivatalnak, hogy a védett piacon, az egyetemes szolgáltatási piacon infláció alatt vagy az infláció mértékével emelkedhessenek az árak. Ez be is következett mind a gáz, mind pedig a villany lakossági árában. Majd amikor lehetőségünk lett rá, akkor 2012-ben, egészen 2014 végéig háromszor csökkentettük a gáz árát, és ennek köszönhetően több mint 25 százalékkal csökkent Magyarországon a gáz ára. Ez ugye, jelentős lakossági megtakarításokat eredményezett, ezt lehetett fordítani a tartozások rendezésére, nagyságrendileg csökkentek a tartozások, több tíz milliárd forinttal, lehetett szabadon elkölteni vásárlásra, és természetesen a megtakarításokban is jelentkezett ez az összeg. Tehát az a több pénz, ami a családoknál maradt, az gyakorlatilag nemcsak a családok életét tette könnyebbé, hanem még a magyar gazdaságon is lendített a rezsicsökkentés.
És akkor érkezünk el ehhez a törvényjavaslathoz, amikor 2012 februárjában megszületnek az első bírósági döntések, amelyek Magyarországon arról szólnak, hogy a magyar bíróság a magyar emberek érdekeivel ellentétben a külföldi szolgáltatóknak adott igazat rezsicsökkentés kérdésében. És akkor tértünk ide vissza a parlamenthez, mert a kormány nem egy kormányrendeletben, hanem törvényben szabályozta a rezsicsökkentést.
Na nem mindenki, mert voltak, akik nem vettek ebben a folyamatban részt, vagy éppen ellene szavaztak. Másrészt megerősítettük az energiahivatalt, és így lehetővé tettük, hogy fenntartható és tovább folytatható legyen a rezsicsökkentés, nemcsak a gáz, hanem még nyolc egyéb szolgáltatás területén is. Egy folyamatos törvényalkotást kellett biztosítanunk a rezsicsökkentésnek és a hozzá kapcsolódó egyéb fogyasztóvédelmi döntéseinknek, elég csak itt, mondjuk, a számlakép meghatározására utalni.
Azt mondhatjuk, hogy egy nagyon komoly társadalmi támogatással bír a rezsicsökkentés, hiszen két és fél millió ember aláírásával védte meg a rezsicsökkentést az utcákon, ha még emlékeznek 2013-ra: Magyarország nem hagyja magát, nem engedi azt, hogy az Európai Unió korifeusai a külföldi tőkével teljes egészében összefogva meggátolják a magyar emberek jobb létét, továbbra is magas szolgáltatási díjakat kelljen az embereknek fizetni, eladósodjanak. És ezzel együtt, azt is mondhatjuk, hogy az ország függetlenségét, az ország szabadságát is megvédtük, hiszen megvédtük azokat a döntéseket, amit a magyar kormány és a magyar parlament jelentős része a magyar emberek érdekében meghozott itt az Országgyűlésben vagy pedig a kormány kormányüléseken.
A folyamatos jogalkotás most zajlik, azokkal az indokokkal, aminek egyébként a lényege, hogy a Magyar Földgázkereskedő, a MOL és az egyéb szereplők szerződései lejárnak, és a végárakban, tehát az emberek által, a magyar családok által fizetendő végfogyasztói árakban ne történjen változás, ezért meg kell hoznunk ezeket a döntéseket.
Én azt szeretném bejelenteni, hogy a Fidesz-KDNP az előttünk fekvő törvényjavaslatot teljes egészében - még egyszer hangsúlyozom, a rezsicsökkentés fenntartása érdekében - támogatja, és arra kérem képviselőtársaimat, hogy pártállásra való tekintet nélkül a rezsicsökkentés politikáját folytató kormány által beterjesztett törvényjavaslatot önök is támogassák, önök is támogassák, hogy a magyar embereknél, a magyar családoknál továbbra is több pénz maradhasson. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem