MAGYAR ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt jobbikos Képviselőtársaim! Tisztelt LMP-s Képviselőtársam! Bizonyíték hiányában megszüntették január 4-én a 2012-ben adócsalás miatt indított nyomozást - a kapuvári húsgyár ügyében jelent meg ez a hír. Nem először foglalkozom a témával a Ház falai között, és sajnálom, hogy kormányzati szintről ismét a nullával egyenlő - szó szerint - az a fajta érdeklődés, ami mutatkozik.
2015 végén jelent meg legutoljára hír a kapuvári húsgyárról, akkor bosnyák rendszámú kamionok jelentek meg, és elszállították az utolsó használható gépeket a gyár területéről. A csődben egyébként, mint utólag bebizonyosodott, katalizátorszerepet játszott egyébként maga a NAV is, hiszen - mint ez ma már világos - úgy zárolták a húsgyár számláit, és úgy helyezték csődeljárás alá, hogy ezt semmi nem indokolta, erről egyébként sem a NAV, sem pedig a kormány azóta nem adott sem nekünk, sem a kapuváriaknak megfelelő tájékoztatást.
Azonkívül azért is említettem többször már Kapuvár ügyét és a húsgyár helyzetét itt az Országgyűlésben, mivel ez nem egy példa nélküli eset. Természetesen engem ez érint a legjobban, hiszen a választókerületemről van szó, hiszen Kapuváron ez egy tradicionális, régi üzem volt, ahol nagyon szívesen dolgoztak akár több generáción keresztül az ottani családok. Azért is sokszor emlegettük, mert nem egyedi eset: Pápa, Zalaegerszeg, Gyula, Törökszentmiklós, Kaposvár, és még tovább lehetni folytatni azt a sort, amely a gyanús körülmények között, néhány év alatt lezajló folyamatot fémjelezte, amikor ezen üzemek egész egyszerűen, ilyen vagy olyan indokokkal, de megszűntek Magyarországon.
Lehet, hogy az indokok különbözőek voltak, viszont az a hátsó szándék, az az érdekkör, amelynek leginkább kedvezett, hogy ezek az üzemek bezárjanak, az bizony egy és ugyanaz, jól körülírható. Az a néhány nagy, tradicionális üzem, amely megmaradt, ezen néhány érdekkör köré csoportosul. Az előbb felsorolt települések üzemei pedig vagy végleg bezártak, és gyakorlatilag a gépsorok is eltűntek, vagy pedig még önkormányzati segítséggel úgy-ahogy működgetnek, rengeteg közpénz beleölésével, gyakran fenntarthatatlan módon működnek.
Jól mutatja a tarthatatlan helyzetet már egyébként a második Orbán-kormány legelején kitört dioxinbotrány is, amikor - talán tetszenek emlékezni - a német sertéshúsban dioxint találtak, és akkor egyébként jobbikos nyomásgyakorlásra is nagyon helyesen a kormány hamar embargót vezetett be a német sertéshúsra, majd bizony, mit ad Isten, képzeljék el, nem a németek tiltakoztak leginkább a német sertéshús behozatali tilalma ellen, hanem azok a nagy magyar márkák, amelyek ezen termékekből gyártják világhíres, magyarnak eladott termékeiket. Ez a szép kis magyar abszurd jól mutatja azt, hogy az a nemzeti tőke, akire a Fidesz folyamatosan hivatkozik, és akiket a magyar gazdaság megmentőinek színében próbál folyamatosan felmutatni, valójában egyáltalán nem a magyar gazdaság felpörgetésében érdekeltek sok esetben, hanem ha néhány eurócenttel olcsóbban kapják a félsertést, akkor Németországból fogják ezt az alapanyagot behozni, vagy bárhonnan máshonnan.
(23.50)
Ugyanezen érdekkör jelent meg mind a bezárt üzemek, mind pedig, ahogy említettem, a megmaradt üzemek tulajdonosaként, a bezárt üzemek pedig egyfajta katalizátorként megjelentek vagy a NAV-ra, vagy éppen a kormányra gyakorolva nyomást.
Nagyon szomorú volt azt hallani, hogy amikor több alkalommal feszegettük vagy kapuvári önkormányzati, vagy Győr-Moson-Sopron megyei szinten, vagy akár itt az Országgyűlésben ezt a problémát, akkor rendre olyan tipikus fideszes pökhendi, lekezelő válaszok érkeztek, amelyek egészen elképesztőek. Azt mondani nekem válaszként, hogy azért nem kell a kapuvári húsgyárral és annak ügyével foglalkozni, mert közel van a határ, és a kapuváriak menjenek ki Ausztriába dolgozni, az elfogadhatatlan. Elhiszem, hogy ez fideszes körökben megfelelő válasz, de higgyék el, hogy a kapuváriak ezzel abszolút nem elégedettek.
Ahogy az elszámoltatással sem. Sokszor próbálták ezt a problémát a korábbi kormányokra kenni. Tudom én, hogy az MSZP-Fidesz-kormány (sic!) idején is megvolt az üzemnek a maga kálváriája, és sajnos annak a helyzetnek a feltárása sem történt meg, de ez már ismét a jelenlegi kormány hibája, hiszen itt szintén komoly elszámoltatást ígértek, ahogy még sok más területen az országban, de ez sem következett be.
Összességében: maradt sajnos a korábbi kérdés. Az új bírósági ítélet és tények tükrében még inkább égető a kérdés és még inkább várnám rá az azonnali érdemi és határozott választ: a magyar kormány szándékosan járult hozzá a kapuvári húsgyár tönkretételéhez, vagy csupán mulasztásból követte el annak kivéreztetését? Várnám érdemi válaszukat. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem