DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ezekre a kérdésekre, ahogy ön is utalt rá, már írásban is megadtuk egyszer a választ, Tóth Bertalan képviselőtársának küldtük el, minden részre, amit most ön itt elmondott, korábban választ adtunk. Röviden azt tudom önnek mondani, hogy ezt a 40 eurós átalányt nem követelte még senki a KLIK-től, tehát ilyesfajta kifizetésre nem került sor, nem is kerülhet sor, tehát ilyesfajta kötelezettség nem terheli a KLIK-et.
Korábban is volt egy szétaprózódott rendszer, ezt egy sharepoint-rendszerben koncentrálta a KLIK, ebből látszódott az adott megyében a megyére vonatkozó kötelezettségvállalás-állomány. Nyilván a KLIK országos központja látja a teljeset. Ebből a szerződés tárgya, mértéke, a fizetés gyakorisága, a határidő, a lejárati idő volt látható, és nyilván ez az a nyilvántartás, ami alapján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ abból a 38 milliárd forintból, amelyet pluszforrásként kapott a különböző dologi kintlévőségeinek, tartozásainak a rendezésére, ezt rendezni tudja. Bármifajta számlákat, kintlévőségeket, szerződésből adódó fizetési kötelezettségeket meg fog tenni, ezeknek egy jó része már az elmúlt hetekben is kifizetésre került, hiszen összességében szűk egy hónappal ezelőtt 17 milliárd forint volt az a tartozás, amivel a KLIK tartozott. Ez a mérték nem mérhető nyilván ahhoz az 1300 milliárd forinthoz, ami 2010 után maradt kifizetetlen számlaként az iskolák, az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények után.
Mindamellett, hogy az elmúlt években nagymértékű, sőt, ha a pedagógusokat nézem, külön mint pedagógusbérfejlesztést a legnagyobb mértékű bérfejlesztést hajtottuk végre, erre évről évre pluszforrásokat adtunk, hiszen 2012-ről 2013-ra 32 milliárd forinttal növeltük a KLIK bérkeretét, 2013-ról 2014-re 120 milliárd forinttal, ezt követte 2014-ről 2015-re egy további 38 milliárd forintos emelés, és tavalyról idénre, 2015-ről 2016-ra pedig 34 milliárd forint volt az a plusz, amit a központi költségvetés biztosított a KLIK és a pedagógusok számára. Ezeket, ön is emlékszik, az MSZP nem szavazta meg. A Fidesz-KDNP minden esetben megszavazta ezeket az emeléseket, így sikerült a pedagógusok bérét 40 százalékkal emelni, így sikerült azoknak a pénzeknek egy jó részét visszatenni a köznevelés rendszerébe, amelyet pontosan a szocialista időszakban akár bércsökkentéssel, a 13. havi bér elvételével, akár létszámleépítéssel, 17 ezer pedagógusnak az elbocsátásával, akár feladatellátási helyeknek, 381 helynek a bezárásával, akár pedig az önkormányzatok részére biztosított finanszírozásnak a csökkentésével okozott az akkori kormányzat.
Akkor, 2010 környékén azt mondták az önkormányzatok, hogy sok esetben az 50 százalékát sem fedezte a működési költségeknek az, amit az akkori központi kormányzat, az MSZP-SZDSZ biztosított az iskolák számára. Ezen a rendszeren kívántunk változtatni, nyilván itt több lépésről van szó, nyilván a KLIK-nek a szervezete nem lesz olyan 2016. szeptember 1-jén, mint amilyennek most ismerjük, igazából rá se fognak ismerni, sőt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ahogy most létezik, nem fog létezni 2016. szeptember 1-jén, egy teljesen másfajta rendszert fognak látni. Az állami intézményfenntartás marad, de az egy nagy KLIK meg fog szűnni a nyár folyamán, és 2016-tól már egy másik rendszer fogja üzemeltetni, működtetni és fenntartani az iskolákat.
A következő heteknek pedig az a feladata, hogy a belső működés helyreálljon, és ebből a 38 milliárd forintból pedig mindenki felé, aki felé a KLIK-nek tartozása volt, minden tartozást rendezni tudjunk, pontosan azért, hogy az iskolákban a gyermekek semmit ne érezzenek negatívumként a köznevelés átalakításából, de azt érezzék, hogy a tanáraik anyagilag sokkal jobban megbecsültek. És ez látható már abban is, hogy a tanári pályára jelentkezőknek a száma másfélszeresére nőtt az öt évvel ezelőttihez képest, 980 főről 1480-ra emelkedett azoknak a száma, akik a pedagóguspályát választanák, mert vonzóbb pálya ez ma, mint öt évvel ezelőtt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem