MAGYAR ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Államtitkár úrral már lefolytattuk a vitát itt az általános vita keretében, illetve a mezőgazdasági bizottsági ülésen is volt módom kritizálni ezt a javaslatot, és most is arra szólítanám fel a kormányt és a kormánypárti képviselőket, hogy a holnapi napon ne szavazzák meg végeredményben ezt a jogszabályt. Természetesen a módosító indítványom megszavazására viszont biztatok mindenkit, ami végeredményben ugyanazt jelenti, hiszen ha a módosító indítványom el lenne fogadva, az végeredményben azt jelentené, hogy értelmetlenné válna ez a törvénymódosítás. Ezt vállalom is ebben az esetben, hiszen pont ez volt a cél és a szándék ezzel a módosítással, hogy azt a fajta őrületet, amit a kormány elindít ezzel a törvénymódosítással, megállítsuk, meggátoljuk.
Egészen elképesztőnek tartom azt, hogy bevallottan a kormánypárti képviselők, volt államtitkárok, jelenlegi államtitkárokról beszélek, bevallottan elmondják, hogy adott a MEOE, MEOESZ, aki a mindenkori kormányokat évtizedek óta zsarolja, nem tartja be a különböző törvényeket, ami éppen az aktuális szervezeti formaként vonatkozna rájuk, bírósági elmarasztaló ítéletekről beszélünk, és mindenkori államtitkárok zsarolásáról beszélek, nem tartja be ez az egyesület. Majd minderre fittyet hány az állam, és azt mondja, hogy a nemzetközi jogosítványokat nem tudjuk tőlük megszerezni, innentől kezdve nem foglalkozunk a hazai ebtenyésztéssel, a magyar állam kivonul a teljes felügyelet alól, leszámítva a magyar kutyafajtákat. Ez felvet nyilván diszkriminációt is a különböző tenyésztői szervezetek között, de ezt majd a köztársasági elnök vagy az Alkotmánybíróság fogja eldönteni, hogy ebben mennyire van igazunk. Mindenesetre elképesztőnek és felháborítónak tartom, hogy eddig tisztességesen működő szervezeteket, akik valóban a hazai ebtenyésztés érdekében dolgoztak, azoknak a munkáját gyakorlatilag lenullázzuk, semmibe vesszük, és továbbra is ezt a tarthatatlan, fenntarthatatlan állapotot segítjük elő, sőt most már törvényi szinten is bebetonozzuk.
Elmondtuk azt a rengeteg aggályunkat a gyakorlati életből fakadóan, hogy miért lesz az problémás, hogy az állam ilyen szinten kivonul az ebtenyésztésből, persze kaptunk erre válaszokat már vitában, illetve a bizottsági vitában és itt az országgyűlési vitában is, de ezek mind homlokegyenest szembemennek egyébként a korábbi állásponttal. Azt is elmondtuk már, hogy az előző ciklusban kétszer volt előttünk ez a törvény, illetve erre vonatkozóan egy-egy törvénytervezet, nem pontosan ennek a jogszabálynak a módosításáról beszélek itt csak, és mindannyiszor egy utolsó utáni lehetőséget kaptak a magyar kutyások arra vonatkozóan, hogy rendezzék maguk között ezt a vitás helyzetet. És látjuk, hogy nem nagyon sikerült, a nemzetközi jogosítványok még mindig ennél az egy szervezetnél vannak. De úgy gondolja a Jobbik, és a szakmai szervezeteknek, a tisztességes tenyésztőknek is az a határozott álláspontja, hogy erre nem az a megoldás, hogy az állam feladja a küzdelmet, és innentől kezdve gyakorlatilag a nemzetközi jogosítvány hiányában azt mondja, hogy oldjátok meg egymás között, hiszen ez állami felügyelet mellett sem sikerült, nyilvánvalóan nem fog sikerülni pláne állami kivonulás után, ilyen formában ezt a kapitulációt nem tudjuk elfogadni, és a továbbiakban is arra biztatom minden képviselőtársamat, hogy ne fogadja el ezt a módosítást.
Azokat az érdemi, szakmai javaslatokat, amelyeket elmondtunk a korábbi viták során, a módosítás jellegéből fakadóan nem lehetett beilleszteni módosító indítványokként a jelen jogszabályhoz, hiszen azok nem is értelmezhetőek, olyan paragrafusokat nem lehetett ehhez kodifikációs szempontból hozzáfűzni, mert kizáró ok volt, hiszen azt nehezen tudtuk volna ebbe belecsempészni például, hogy biztosítsuk azt, hogy a rendvédelmi szervek számára vagy éppen a veszélyes ebek kezelésével kapcsolatban milyen nehézségek lesznek e miatt a törvénymódosítás miatt.
(18.30)
Így ezúton is csak azt tudom mondani, hogy legyen visszavonva ez a tervezet, dolgozzon ki az Országgyűlés a frakciók egyeztetését követően egy olyan jogszabályt, ami a tisztességes ebtenyésztők számára elfogadható.
Szintén nem igazak azok az érvek, amikor azt mondják a kormánypárti képviselőtársaim, hogy Európa más országaiban sincs ilyenfajta felügyelet. Valóban vannak olyan országok, ahol nincs, és számtalan egyéb példát tudunk mondani, ahol meg van állami felügyelet, pláne egy olyan országban, ami sajnos elhíresült, de inkább úgy mondom, hogy elhírhedt arról, hogy itt bizonyos szaporítók jelentős számban vannak jelen. Szeretnénk egy olyan jogszabályt elfogadni, ami a tisztességes tenyésztő és a gátlástalan szaporító között éles vonalat húz, és ezek szerint osztja meg az ebekkel foglalkozók sokaságát, és ne pedig egyfajta kivonulást lássunk, ahol - még egyszer mondom - ezen különbségtétel nem megoldható, és az állam nem kap semmilyen garanciát arra vonatkozóan, hogy miként lesz ezek után a magyar ebtenyésztés jövője, milyen utat lát maga előtt.
Az biztos, hogy nem sikerült eddig a jó utat megtalálni, sem az ebeknek, sem a hazai tenyésztésnek, sem hazánknak, sem a magyar államnak eddig semmiféle pozitív fejleményt nem hozott ez a háború, ami zajlik évtizedek óta, de az is biztos, hogy a kormány a lehető legrosszabb változatot választotta akkor, amikor kivonul erről a területről. Így még egyszer arra kérem képviselőtársaimat, hogy fogadják el a Jobbik módosító indítványát, illetve a holnapi napon ne fogadják el ezt a jogszabályt. Van még időnk, dolgozzunk ki egy olyat, ami a tisztességes tenyésztők, az ebek és Magyarország számára is megfelelő megoldás lehet. Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem