GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Mondhatnám azt is, hogy nem hajt a tatár, Tuzson Bence államtitkár úr, nem hajt, mert mondtam az előbb is, a Nemzeti Választási Bizottságnak elviekben 60 napja van a hitelesítésre, de erőforrások átcsoportosításával, rendelkezésre állásának a biztosításával akár 15 napon belül is megtörténhet mindaz, amit én felvetettem, hogy történjen meg, hogy az egy napon, egy lapon történő szavazásra sor kerülhessen, és 5000 millió forintot meg tudjunk spórolni a magyar állampolgároknak.
(22.20)
Lenne helye ennek a pénznek, no nem stadionokra, hanem az elesett sorsú emberek és az ő gyermekeik irányába történő segítségnyújtás tekintetében. Tehát nem hajt a tatár, van megoldás rá, csak önök nem is akarják a megoldást. Itt van az alapvető probléma. Önök egy politikai pamfletet játszanak, és öncélúan csak azt az utat akarják járni, amely kirekeszti a másik kérdés lehetőségét, és csak a saját úgymond politikai nyerészkedési vágyaikat próbálják beteljesíteni.
Azt szeretném mondani és azt szeretném kérni, hogy úgy rakják össze ezt a történetet - és össze tudják úgy rakni, mert van hozzá eszközük és lehetőségük -, hogy a három kérdés egy napon történő szavazására sor kerülhessen. Amennyiben nem teszik ezt meg, akkor önök látható módon, még egyszer mondom, csak politikai nyerészkedésből próbálnak olyan kérdésben népszavazást lefolytatni, amely kérdésben egyébként a kormánynak joga és lehetősége van a döntésre. S ki akarják rekeszteni azon kérdéseknek a népszavazásbéli megtárgyalását, amelyek pedig az embereket vélhetően és mérhetően érdeklik, mert egyszerűen pofátlannak tartják azt, hogy adott esetben, egy adott hónapban 5 millió forintos javadalomhoz juthasson hozzá a pénzügyi szolgáltatói szektorba tartozó vezetői kör, például a MÁV-nál, mint pénzügyi szektornál, de mondhatnék más példát is erre, vagy akár a földügyek tekintetében történő szavazás.
De hogy ne csak ezt a kérdést ragozzam - ez az egyik fele a mondandómnak -, még egyszer mondom, van rá lehetőségük, és ha nem ezt teszik, akkor nyilvánvalóan olyan utat járnak, amely csak politikai nyerészkedésről szól. Ha pedig az összetételről beszélünk: ma már nem először hallottuk, harmadjára-negyedjére hallom, hogy az összetétel alakulása hogyan és miképpen történt, akkor két dologra szeretném felhívni a figyelmüket, meg a jegyzőkönyv számára is eltenni. Az egyik dolog: biztos emlékeznek rá, és talán ismerik is a két említett urat, az egyiket Orbánnak, a másikat Balognak hívják, akik azt fogalmazták meg különféle orgánumokon keresztül, ami arról szólt, hogy ezer kopt keresztény család betelepítésére került sor, érdekes módon úgy, hogy erről a magyar lakosság, de a politikai szerepvállalók sem tudtak semmit. Ha az emlékképeink nem csalnak, akkor családok Egyiptomból és Irakból történő betelepítéséről esik itt szó. Ezer család, három-négy fővel számolva is ez 3-4 ezer ember. Említenék egy másik dolgot is, ám mielőtt azt említeném, hozzáteszem azt is, hogy rendben van-e ez. Anélkül, hogy a Parlament falai között a parlamenti képviselők erről egy árva mondatot ismerhettek volna?
Aztán a másik történet: pénzért mindent lehet? Önök által generáltan Rogán az, aki a letelepedési kötvények tekintetében úgymond kiadta az engedélyeket a Gazdasági bizottságon keresztül nem túl sokaknak, annak az eredetileg induló hét offshore vagy nem offshore - hát önöknek nem offshore az, ami offshore - típusú cégnek, amelyek egy-egy letelepedési kötvényen nagyjából 30 millió forintot kaszálnak. És most hol tartunk? Most ott tartunk, hogy mintegy 16 ezer ember érintett a letelepedési kötvényeken keresztül. Miről beszélnek önök? Milyen összetételről beszélnek önök? Pénzért mindent lehet? Ha megfizetik, ha a haveri körbe tartozó érdekeltségi köröket jó vastagon megzsírozzák, és - keresztény képviselőtársamnak mondom - csak a Jóisten tudja, vagy talán már a Jóisten sem, hogy hova jutnak ezek a források, akkor ez így rendben van?
Tehát amikor az összetételről beszélnek, akkor legalább ez a két dolog mindig jusson eszükbe: a kopt keresztény családok letelepítése mindenki ismerete nélkül, nem közös parlamenti egyezségen alapulva, vagyis a letelepedési kötvényeknek azok a disszonanciái, visszásságai, amelyek jellemzik a mai magyar gazdaságot és politikai életet. Körülbelül ennyit az összetételről. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem