GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. (Közbeszólásra:) Halljuk! Kíváncsi jobbikos képviselőtársam, hát az igényeit kielégítjük. (Z. Kárpát Dániel: Persze.) De mindenki másét is. Akkor, amikor az Országgyűlés arról fog dönteni, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás elrendeléséről fog dönteni, akkor talán érdemes végiggondolni egy kicsit azt, hogy mi van a hátunk mögött. Érdemes, mert azt gondolom, hogy nem véletlenszerűek azok a folyamatok, amelyek eddig az időpontig kialakultak.
Emlékezzenek csak vissza Orbán Viktor konkrét lépéseire, népszavazás kezdeményezését bejelentő kinyilatkoztatására, hogy mikor történt ez meg. Csak azért, hogy felidézzem önöknek, ez február 24-én történt. Február 24-én, egy szerdai napon. Ez az a fekete kedd utáni nap.
Biztos tudják, mi az a fekete kedd. Egy nappal ama emlékezetes február 23-a után, amit sokan csak így neveznek, azért, mert ez egy szégyenteljes nap volt, ezt önök is tudják. Szégyenteljes nap volt, mert ez volt az a nap, amikor adminisztrációs huzavona után, ami nagyjából egy esztendő, itt most már a trükközéseknek nem volt további helyük, és az erőszak eszközéhez nyúltak. Emlékeznek rá, ugye, emlékeznek? A kigyúrt, kopasz verőlegényekkel gyakorlatilag fizikailag akadályozták meg azt, hogy a vasárnapi zárvatartás ügyében, annak idején, február 23-án az erről szóló népszavazási kezdeményezés leadásra kerülhessen.
Én értettem rögtön akkor, február 24-én Orbán Viktor lépését. Azt hiszem, sokan értették ebben az országban, hiszen döbbenettel nézte végig az ország február 23-án a történéseket, hogy a jogállamiság fenntartása, a jogállamiság biztosítása vagy annak az elvei helyett immár nyíltan az ököljog szabályai váltak uralkodóvá.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt nem baloldali ember, hanem baloldali és nem baloldali ember is elítélte. Én azt gondolom, úgy éreztem és ezt tapasztaltam, messze döntő többségében a társadalom elítélése sugárzott ki az aznap történtekhez viszonyítottan.
(22.00)
Többen ekkor kezdték el szerintem megérteni azt, hogy mi is zajlik Magyarországon; hogy a verőlegényekkel tarkított és azon keresztül irányított „demokrácia” hogy működik ebben az országban.
Na most, ezt az előtörténetet igazából azért mondtam el, merthogy ez február 23-a, és mint mondtam, február 24-én történik vagy következik be Orbán Viktor népszavazás-kezdeményezését bejelentő sajtótájékoztatója. Szerintem a hatalom ezúttal elszámította magát. Mert a magyar emberek meggyőződésem szerint és tapasztalásom szerint nem tűrik az arroganciát.
És február 23-án mindenki számára világossá vált az, hogy a Magyar Szocialista Párt népszavazáspárti. Még egyszer hangsúlyozom: népszavazáspárti. Az is világossá vált, hogy a Fidesz pedig fél a népakarat megnyilvánulásától, annak a kifejeződésétől, minden létező vagy el sem gondolható eszközt bevet annak érdekében, hogy ez nehogy bekövetkezhessen. De azt kell hogy mondjam, a Fidesz alábecsülte a magyar népet e tekintetben, mert nagy viharokat kavart ez a februári kedd, ez a 23-a.
És mint mondtam, ekkor álltak önök elő a kvótás népszavazás kezdeményezésével. Nincs azzal baj, nincs. Nincs azzal baj, ha valóban fajsúlyos kérdések tekintetében döntést kívánnak hozni. Nincs azzal baj, ha a kormány a választópolgároknak úgymond az akaratát, a szándékát ismerni akarja. Nincs azzal baj, ha a közösségre bíznak bizonyos ügyekben népszavazáson keresztül döntéseket. A Kúria is azt mondta, mint ahogy az előbbiekben elhangzott, hogy lehet népszavazás a kérdésben. De van egy másik vetülete is a dolognak, hogy a kormány is dönthetne ezekben a kérdésekben.
Nézzék, mint mondtam, a Magyar Szocialista Párt népszavazáspárti, de fontosnak tartjuk azt, amit önök folyamatosan hangsúlyoztak például a vasárnapi boltbezárás, nyitvatartás ügyének kapcsán, hogy nem szabad ezzel azért úgy játszani, csínján kell ezzel bánni, ötmilliárd forint, 5000 millió forint mindaz a pénzeszköz, ami emögött meghúzódik. Akkor viszont, ha így van, és márpedig így van, tényleg, nagy pénz egy népszavazás lebonyolítása, akkor nem véletlenszerű az, hogy mi azt mondjuk, hogy látható módon van három ügy, amely tekintetében lehet, hogy érdemes elgondolkodni a mikénten, akkor az Országgyűlés egyszerre döntsön, egyszerre a kvótás, egyszerre a földeket érintő és egyszerre a bérplafont érintő ügyek kérdéskörében. Egyszerre, mert ezzel 5000 millió forint megspórolását is meg lehet tenni. Ha meg csak szlogennek használják, akkor nézzenek szembe önmagukkal! Ha esélyt sem akarnak adni arra, hogy úgymond egy napon és egy lapon történő döntés szülessen ezekben az ügyekben, akkor azt gondolom, hogy mindaz, amit önök erről beszéltek akár a pénzügyi források védelme tekintetében, akkor az szégyenletes és az emberek becsapásával párosuló.
Azt kérem önöktől, hogy ne beszéljenek ebben a történetben összevissza, ha fontos az, hogy forrásokat kíméljünk a népszavazás tekintetében, akkor igen, segítsék a történet alakulását a tekintetben, hogy záros határidőn belül és egyszerre történő döntések születhessenek. Nem kell 60 napig várni hitelesítésekre, lehet folyamatokat gyorsítani. Lehet, persze, hogyne, erőforrás kérdése a történet.
Azt kérem önöktől, hogy annak a lehetőségét biztosítsák, hogy az egy napon és egy lapon történő döntések érvényre juthassanak. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem