DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen az esti órán talán nem veszik túlzónak, ha egy gyermekmeséből idézek egy sort, ami úgy szólt, hogy sárkány ellen sárkányfű. És akkor visszakérdeznek: az segít? Hát, ha valami segít, akkor csak az segít. Tehát önök föltalálták a népszavazás ellen népszavazást című, sárkány ellen sárkányfű mesét, és emellé mindenféle rémisztő történetet raknak még.
Én nem mondom, hogy a közel-keleti háború nem produkált borzalmas, tragikus eseményeket, nem tett lehetetlenné embereket. Nem mondom, hogy az Európában elkövetett terrorcselekmények nem félelmetesek és nem tragikusak, mert nagyon tragikusak. Én azt állítom, hogy részünkről a humánum képviseletét önök torzítják, és úgy állítják be, hogy az bevándorláspártiság. Államtitkár úr említette a genfi egyezményt a menekültüggyel kapcsolatban. Nem tudom, megfigyelte-e a saját terminológiát, önök soha nem ejtik ki a „menekült” szót, mindig migránsokról beszélnek, míg Európában a menekültkérdést szeretnék megoldani.
Tehát összemossák azokat a dolgokat, amelyeket még jogilag megértem, hogy nehéz szétválogatni, viszont ahogy Vejkey Imre képviselőtársam mondta egy egész más megközelítésből, hogy a legsúlyosabb veszély ma a humánumot fenyegeti. Na, ettől tartunk mi is. Nézzünk magunkba, hogy a mi humánus értékítéletünk, megközelítésünk nem szenvedett-e csorbát az elmúlt időszakban, amikor önök azt képviselik, hogy a hazát védik, én meg arra gondolok, hogy hány ezer lengyelt fogadtak be a magyar családok, amikor a németek elözönlötték őket. Az volt a dicsőség, ha magyar családok befogadtak lengyel menekülteket.
Ne próbálják eltorzítani azt az alapvetően humánus megközelítést, amit az MSZP képvisel, ne próbálják bevándorláspártiságra transzformálni! Mi azt mondjuk, hogy biztosan téved az Európai Unió sok mindenben, de mi nem tévedhetünk abban, hogy aki valóban menekült, aki valóban kisgyerekével együtt próbálja menteni az életét, azzal kapcsolatban Magyarországnak is egy humánus eljárást kell tanúsítania. Erre sajnos kevés példát láttunk, sőt az ellenkezőjére, amikor civil szervezetek próbálnak segíteni, akkor igazából azzal találják szembe magukat, hogy a kormányzati magatartás, a tavaly nyári eseményekre gondolok, elmaradt e mellől az emberbaráti segítség mellől.
Azt mondja Tuzson Bence államtitkár úr, hogy száz évekre meghatározhatja ez a döntés az ország sorsát. Ha tényleg így van, akkor pár hónap olyan sokat számít, hogy közjogilag utolérhesse az MSZP népszavazási kezdeményezése az önök által ilyen sietősen összerakott, egyébként meglehetősen triviális kérdésre vonatkozó népszavazását? Egyébként, amit mondtam, hogy persze, hogy „nem” a válasz, az nem annyira arra utal, hogy ez egy jó kérdés, hanem arra, hogy önök szándékosan egy triviális kérdést tesznek fel, amit a kormány el tudna dönteni saját hatáskörben, de úgy gondolja, hogy nagyobb a dolog PR-értéke, ha ezt egy végigfuttatott népszavazás keretében teszi. Én azt mondom, gondolják meg, tegyenek hitet amellett, hogy demokraták, tegyenek hitet amellett, hogy valóban egy nemzeti egységet akarnak megteremteni a humánum védelmében, és a saját gyakorlatukban is járjanak el humánusan. Lássunk ilyen példákat is! Köszönöm, elnök úr. (Gúr Nándor tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem