DR. JÓZSA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Van itt egy Józsa is meg egy Nándor is, de két külön széken ülnek.
Köszönöm a szót, elnök úr. Érdekes vita bontakozik itt ki, ugyanis olyanokat tulajdonítanak nekünk, amit nem képviseltünk, és soha nem mondtunk. Tehát azzal zárta, a beszédének a vége felé azt mondta Vejkey Imre képviselőtársam, hogy összpárti ügynek kell lenni a nemzeti szuverenitás képviseletének. Képviselő úr, jelentem, az, ha megfigyelte az MSZP által képviselt álláspontot a Nemzetbiztonsági bizottságban, a Honvédelmi bizottságban az ezen folytatott tárgyalásokban, akkor teljesen világossá válhatott, amit most is kimondok: az MSZP a Juncker-kvótát nem támogatja. Mint ahogy az is trivialitás, hogy rablógyilkosok, terroristák beáramlását nem támogatjuk.
Az is egyértelműen kiderült a korábbi álláspontunkból, hogy mi harcolunk a népszavazásért, a népszavazás intézményéért, amit önök bonyolítottak el meglehetősen, és ahogy Gúr Nándor képviselőtársam felidézte azt a tragikus február 23-ai napot, az önökhöz egyértelműen köthető, Fradihoz köthető emberek akadályozták meg a népszavazási kezdeményezésünk beadását.
(22.10)
Ha ezt még tagadnák is, hogy ezek a verőlegények önökhöz nem köthetők, amit elértek vele, hogy nem a mi beadványunk jutott el oda, hanem az önökkel szimpatizáló, egy fideszes polgármester feleségének a beadványa, akkor a cui prodest kérdésre válaszolva teljesen egyértelmű, hogy az önök érdekét képviselték, és brutálisan megakadályozták a népszavazás-kezdeményezést. Tehát önök az MSZP-s népszavazást mindenáron el akarják kerülni, és egy olyan kérdést, amire teljesen egyértelmű a válasz, tehát ha ezt a kérdést fölteszik, én nem tudom most szó szerint megismételni, de államtitkár úr elmondta, hogy akarja-e, hogy az EU előírhassa, hogy kötelező betelepítés legyen Magyarországra, hát persze, hogy nem. Épeszű ember erre tudja a választ, mindenki tudja, képviselő úr, erről nem kell népszavazást tartani. Nem értjük, hogy miért nem tudja a kormány saját hatáskörében eldönteni. Mi úgy gondoljuk, azt érezzük, hogy ezzel igazából a felhajtást akarják növelni, a hangulatot akarják növelni egy olyan kérdés mellett, amire a válasz teljesen egyértelmű.
Tehát ha önök valóban hozzánk hasonlóan népszavazáspártiak és demokráciapártiak, akkor, ahogy Gúr Nándor képviselőtársam mondta, hozzájárulnak ahhoz, hogy egy napon, egy lapon legyen kérdés. Tehát legyen benne egy, mondhatni, triviális kérdés, hogy akarja-e vagy nem akarja - hát persze, hogy nem akarja -, és legyen benne néhány eldöntendő kérdés, ami az önök tevékenységére vonatkozik, hogy akarja-e, hogy tovább herdálják a földet, akarja-e, hogy az egekig emeljék az állami alkalmazottak, illetve állami cégeknél dolgozók bérét, vagy visszatérjenek arra, amit önök 5-6 évvel ezelőtt még képviseltek, hogy legyen egy bérplafon. Tehát mutassák meg, hogy önök demokraták. Mi ezt a nemzeti ügyet képviseljük. Természetesen, ha így merül fel a kérdés, hogy ragaszkodunk-e az európai identitáshoz, hát persze, hogy ragaszkodunk, nekünk Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk, ki ne ragaszkodna? Tehát olyan kérdéseket dramatizálnak, amiben nincs köztünk vita.
Tehát mi azt kérjük, hogy tekintsék összpárti ügynek a demokrácia ügyét is, és gyakoroljanak olyan parlamenti magatartást, amely a népszavazás intézményét visszaemeli az eredeti rangjára, amikor van eldöntendő kérdés. Legyen közte eldöntendő kérdés is, ne csak triviális kérdés.
Én azt javaslom, hogy ezt a vitát önök gondolják át az éjjel. Tudom, hogy nem az önök hatásköre, de próbálják átgondolni, és ha elfogadják a javaslatunkat a népszavazás kiírásáról, hogy egy lapon, egy napon történjen, akkor mi ezt az egyébként meglehetősen triviális népszavazást is támogatni tudjuk, egyébként úgy látjuk, hogy nincs eldöntendő kérdés. Köszönöm, elnök úr. (Gúr Nándor tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem