KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország Kormánya határozottan föllép a magyar emberek érdekében az illegális migránsok törvénysértő beáramlása ellen. Az elmúlt év őszén a hármas védelem kialakításával, amikor is a jogi, a fizikai és az élőerős védelmet létrehoztuk a déli határon, először a magyar-szerb, majd a magyar-horvát szakaszon, olyan eredményeket tudtunk elérni, hogy gyakorlatilag visszaszorítottuk az illegális migrációt. De akkor is azt mondtuk, mint ahogy most is azt mondjuk, hogy a veszély nem múlt el. Képviselő úr, a veszély nem múlt el, hiszen az Európai Unió nem tudta megszüntetni azokat a kiváltó okokat, amelyek az illegális migráció ilyen mértékű kifejlődéséhez, ehhez a történelmi léptékű népvándorláshoz vezettek. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy fizikailag meg kell erősíteni a déli határt, s erre 9,3 milliárd forint átcsoportosításáról rendelkezett. Ez a fizikai megerősítés napjainkban is folyik.
De nem csak a fizikai megerősítést tartjuk fontosnak és szükségesnek a déli határ védelme érdekében. A kormány éppen az elmúlt héten nyújtotta be azt a törvényjavaslatot - amely tárgyalását a parlament május 17-én kezdi meg az általános vita lefolytatásával -, amelynek az a lényege, hogy a határ vonalától számított nyolc kilométeres körzeten belül feltartóztatott illegális migránst, ha nem követett el bűncselekményt, akkor a rendőrök visszakísérik a határra, és ha ilyen szándéka van, akkor a határon a tranzitzónában be tudja nyújtani a kérelmét. Ha nem ez a szándéka, akkor máshogy is dönthet, elhagyhatja az országot.
Tisztelt Képviselő Úr! Ami a körmendi helyzetet illeti: mindig elmondtuk, hogy köszönettel tartozunk Körmend városának, a képviselőtestületnek, a tisztségviselőknek, az ott élőknek az együttműködésért, azért, hogy megértik ezt a helyzetet. Rákényszerültünk arra, hogy a Rendészeti Szakközépiskola területén 300 fő befogadására alkalmas átmeneti tábort hozzunk létre; ezt szeretném kihangsúlyozni. Ahogy ön is tudja, az elmúlt év őszén is kénytelenek voltunk egy tábort létrehozni, de azt a migránsok gyakorlatilag nem vették igénybe. Amikor pedig az a helyzet alakult ki, amiről beszéltem, hogy le tudtuk fogni a déli határt és nem jöttek a migránsok, akkor ezt a tábort felszámoltuk, megszüntettük. Most is csak a lehető legszükségesebb időre kényszerültünk ennek a tábornak a létrehozására.
Tudjuk azt, hogy a körmendiek biztonságának a megőrzése érdekében többet kell tennünk, ezért a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, a honvédség, a Készenléti Rendőrség egységei, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a körmendiek biztonságát szavatolják.
A város polgármestere megkereste Pintér Sándor belügyminiszter urat, hogy a közterületi kamerarendszer bővítése érdekében forrásokat biztosítson a kormány. Pénteken a sajtótájékoztatón bejelentettem, hogy erre a célra a körmendiek kérését teljesítve 24 millió forintot biztosítunk. Ez tartalmazza a kamerarendszer bővítését, a működtetés költségeit és az egyéb felmerülő költségeket. Tehát a táboron belül, a városon belül, a környéken mindent megteszünk annak érdekében, hogy arra az átmeneti időre, amíg kénytelenek vagyunk, rákényszerülünk a befogadóállomás fenntartására, a körmendiek biztonságát szolgáljuk és szavatoljuk.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha önöknek valóban fontos a körmendiek, a megye más területein élők, a nyugat-magyarországiak vagy egyáltalán a Magyarország területén élők biztonsága, nyugalma, akkor arra kérem, hogy ne használják fel ezt a helyzetet politikai haszonszerzés céljára úgy, ahogy azt pénteken tették Körmenden, képviselő úr. Ha önöknek a nyugalom, a békesség, a biztonság az elsődleges, akkor kérem, hogy ezt a kérésemet fogadják meg, hiszen önök is látják, hogy a rendőrség megerősített jelenléttel van a városban, hogy a honvédség is ott van, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a körmendiek és a környéken élők biztonságát szavatolni tudjuk. Így lesz ez a jövőben is mindaddig, amíg ez a helyzet fennáll. S természetesen, ha a helyzet úgy alakul, hogy a migránsok elhelyezésére már nincs szükség a körmendi befogadóállomáson, akkor meg fogjuk szüntetni ezt a befogadóállomást. Most még nem tartunk itt. De még egyszer mondom, a kormánynak az a szándéka, hogy csak a lehető legszükségesebb ideig vegye igénybe ezt a befogadóállomást.
Ami pedig az elmúlt egy hét történéseit illeti: annak a cselekménynek a vizsgálata, amit önök megpróbáltak politikai haszonszerzésre kihasználni, jelenleg is folyik. Bízunk abban, hogy a rendőrség minden szempontot ki fog vizsgálni, és az igazság kiderül. Köszönöm szépen, és kérem a tisztelt képviselő urat, hogy a biztonság, a rend, a nyugalom érdekében önök is tartózkodjanak a politikai haszonszerzéstől. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem