DR. VEJKEY IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor 1993-ban először hallottam az akkor első alkalommal megnyitott Szent István Könyvhétről és a szintén első alkalommal kiosztott Stephanus-díj felől, amelyet immáron 24. alkalommal osztanak ki, egy latin mondás, a nomen est omen jutott eszem-be, és vele együtt Dante, akinek 700 éve a ravennai temetőben záródott le a sírja, aki számkivetve élt hazájában, de azóta Itáliában is nagyot fordult a világ.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! De nagyot fordult ám itthon is a világ. A totális diktatúrák idejében keresztény könyvhöz jutni csak úgy lehetett, hogy a család ezzel a kitelepítést vagy a teljes megsemmisülést veszélyeztette. Most csak ki kell menni a Ferenciek terére, és a különböző egyházi kiadók, szerzetesrendek, magánkiadók és terjesztők 7 ezer példányához juthatunk, köztük 71 könyvheti újdonsághoz is, mint például Michael Hesemann Stigma című könyvéhez, vagy a II. vatikáni zsinat Nostra aetate nyilatkozatának 50. évfordulójára készített zsidó-katolikus vallásközi anyaghoz.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagyon fontosak ezek a keresztény könyvek, s nemcsak kultúránk, hanem a magyar államiság fennmaradása szempontjából is, hiszen egész államunk fennmaradása a kereszténység felvételének köszönhető, kereszténység nélkül pedig a magyar kultúrából is csak az avarokéhoz hasonló homályos kultúrtörténeti képek maradtak volna fenn.
(13.30)
A Szent István Könyvhét elősegíti, hogy újra a művészetek is táplálkozzanak a keresztény értékekből, és erre szükség is van, mert az igazság az, hogy míg a világörökség kétharmada szakrális jellegű művészeti alkotás, addig napjaink alkotásai - ilyen irányú impulzus alig érzékelhető szintje híján - a nullához konvergálóan merítenek csak a vallásos témákból. Adjunk hát impulzusokat! (Dr. Vadai Ágnes: Az biztos.)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi az utóbbi hat évben adtunk impulzusokat a keresztény gyökereket elutasító Európának arra, hogy az itt élő nemzetek újra emlékezzenek a zsidó-görög-római hagyományokon teremtett keresztény kultúrára, arra a kultúrára, amely a civilizáció új korszakát nyitotta meg. Ezen korszakra nyúltak vissza egyébként az Európai Unió alapító atyái, Konrad Adenauer, Schuman de Gasperi is, akik már fél évszázada kimondták azt a nagy igazságot, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ma Magyarország és Nyugat-Európa között egy spirituális küzdelem zajlik, amelynek eredményétől függ Európa jövőbeni arculata. Amikor tehát mi, magyarok azt mondjuk, hogy több Európát, akkor nem azt értjük alatta, hogy több európai bürokratát, hanem azt, hogy több spiritu-alitást, vagyis azt, hogy Európa térjen vissza az alapító atyák szándékaihoz. Ellenkező esetben ugyanis a pénzügyi válságot követő bevándorlási hullám a szélsőségek előretörését és az európai társadalmak destabilizációját vetíti előre. Brüsszelben pedig egyre őrültebb javaslatok látnak napvilágot.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezért fontos az, hogy a kényszerbetelepítés vonatkozásában kezdeményezett népszavazáson minél többen vegyenek részt, hogy az érvényes és eredményes legyen, továbbá az is, hogy a keresztény gyökereinket megélve minél többen látogassuk meg a Szent István Könyvhetet, amely a mai nappal nyit, és csaknem egy héten keresztül várja nemcsak értékes könyvekkel, hanem tartalmas programokkal is a magyar polgárokat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem