DR. HOPPÁL PÉTER,

Teljes szövegű keresés

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindannyiunk által megélt valóság és alapaxióma, hogy a műveltség megszerzésének legfontosabb terepe talán az olvasás. Így az olvasás népszerűsítése és a könyvekkel való találkozás felülírta azt a várakozást, ami arról vizionált az elmúlt évtizedekben, az infokommunikációs robbanás időszakában, hogy a Gutenberg-galaxis megroppan, és talán a nyomtatott könyv el is tűnik az európai műveltség terepéről. Nem így lett. Korunk rácáfolt erre a vízióra, és a könyvkiadás, úgy is mondhatnánk, egy új reneszánsz időszakát éli. Ebben a tekintetben hangsúlyoznom kell valóban, ahogy képviselő úr mondja, a korok is változnak, és ezért a kínálat is bővül, gyarapodik és színesedik. Így a keresztény kiadók által az olvasói körhöz eljuttatott könyvek mennyisége tematikai vonatkozásban is a rendszerváltás óta felfelé ível.
Örvendetes és kívánatos tendencia részesei lehetünk ebben, hiszen a mindenféle katartikus élményt nyújtó olvasmányanyag, amiket a Szent István Társulat felvállal évről évre új könyvek kiadásával, legyen az szépirodalmi, ismeretterjesztő vagy tudományos, de másféle kötetek közzététele is, nyilvánvalóan segíti a művészetekhez való közelebb jutás élményét, ezáltal nagy szolgálatot tesz a társadalom egészének.
Hiszen a művészetekkel való találkozás lehetősége egyúttal az életminőség javulását is eredményezheti. Amikor mindemellett egy olyan kulturális missziót is felvállal egy kiadó, itt a Szent István Társulatra gondolok, hogy valóban egy könyvheti kínálattal is gyarapítja az olvasókat, akkor ezt az értékrendet erősíti, magasabban pozicionálja. Köszönettel tartozunk tehát a Szent István Társulatnak azért, hogy évről évre ezt a rendezvényt megrendezi.
Az idei évben valóban május 9. és 14. között, a következő napokban a budapesti Ferenciek terén író-olvasó találkozókra is sor kerül és vagy ötven dedikációra is, úgyhogy a szerzők, a friss szerzők műveiket itt mutatják be a nagyközönség számára. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az olvasás, a könyv szeretete és ebben természetesen az ön által kiemelt keresztény tematikájú irodalom terjesztése a társadalom jobbítása szempontjából csak úgy érvényesülhet, ha a könyvhét kampányeseményei után is a kézben tartott könyv lehetősége az intézményrendszeren keresztül mindenki számára lehetővé válik.
Ezért sokat léptünk előre a polgári kormányzás elmúlt hat esztendejében, és örömmel mondhatjuk el, hogy a fiókkönyvtári rendszer gazdagításával, közel 600 fiókkönyvtárnak az elmúlt négy évben történt teljes körű felújításával új kulturális terek is létrejöttek Magyarországon. Sőt, immár könyvtárbuszok szolgálják Kelet-Magyarországon és a kistelepüléses Dél-Magyarországon azokat a megyéket, amelyekben a kicsi falvakba ezek a buszok viszik el a megyei könyvtárakból a napi olvasnivalót heti rendszerességgel az olvasók számára.
Az ön által érintett kérdésben felmerült az is, hogy valóban nemcsak az olvasás fontossága és szükségessége az, ami társadalmunkban égető vágy, hanem a keresztény tematikájú irodalom megerősítése a rendszerváltás utáni kelet-európai országoknak fontos feladata, mivel ebben hiátust szenvedtünk az 1990 előtti időszakban. Igen, korunk nagy kihívása a bevándorlási válság, amelyben egy nagy kulturális kérdés feszül előttünk, meg tudjuk-e őrizni azt az alapot, azt a fundamentumot, amire az ezeréves Magyarország épült, azt a keresztény fundamentumot, amire egyébként az egyesült Európa is épült. Ezt a kihívást kell hogy erősítse valóban mindazon kulturális törekvéseink összessége, amelyek Magyarországon elég markánsan fogalmazták meg azt, hogy a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont néha eltérően az európai állásponttól, de most már egyre gyakrabban egybeesve azzal, igenis a kultúránk gyökereinek megőrzése melletti kiállásként is azonosítható.
Ilyen értelemben is üdvözöljük tehát a mostani könyvhét rendezvényét. Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem