SZABÓ ZSOLT

Teljes szövegű keresés

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hallgatva a vita egyes elemeit, olyan érzésem volt, mintha nem is arról a törvényről beszéltünk volna, mint ami most a tisztelt Ház előtt záróvitán van. Néhány apróságot hadd mondjak!
Ez a törvény nem vonatkozik az elektromos hulladék kérdésére - hogy éppen Józsa képviselőtársamhoz szóljak -, nem is érinti azt (Dr. Józsa István közbeszól.), nem, ez kimondottan települési szilárd hulladékról szól - tszh -, és az NHKT, ami a nemzeti hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terv, valamint az NHKV, ami a koordináló szervezet, nem érinti ezeket a hulladékokat, csak a települési szilárd hulladékot, csak arról beszélünk. (Dr. Józsa István: Tudjuk!) Oké. Csak azért, nem értettem a befektetőt, akkor úgy látszik, én nem tudom, hogy mit jelent.
A másik kérdés, az maga a folyamat kérdése, hogy s mint működik. Nekem az lenne a kérésem tisztelt képviselőtársaimhoz, hogy a közszolgáltatási tervet meg kellene nézni, ugyanis a közszolgáltatási terv azokat a folyamatokat, szakmai folyamatokat mutatja meg az egész országban, mert mindenütt egyformán kell hogy szolgáltassanak a közszolgáltatók, akik hulladékkal foglalkoznak. Mert mi a baj ma? 174 közszolgáltató 174 szolgáltatási színvonalat visz. Nem megengedhető, hogy a kisfalvakban, mondjuk, kevesebb szolgáltatás legyen, mint például a nagyvárosokban.
A másik dolog a faktorálás mint pénzügyi eszköz. Én a magam részéről nagyon elítélem az ilyen pénzügyi eszközöket, nem is ebbe az irányba megyünk. Nagyon szívesen, hogyha megkeresnek, tisztelt képviselő asszony is, nagyon szívesen adok erről tájékoztatást (Heringes Anita: Élni fogok vele.), mivel hol tartunk, mit csinálunk, miért csináljuk. Ez a hulladéktörvénymódosítás is azt az irányt szolgálja, hogy egy olyan rendszeres országos, nonprofit, a rezsicsökkentés hatásait megtartó, biztonságos pénzgazdálkodást tudjon fölállítani, amivel a rendszer működik és fenntartható. És nyilván a kormány kész arra, hogy segítsen ebben a rendszerben. Mire utalok? Még egyszer itt olyan gazdasági cégek, amelyek külföldi tulajdonban vannak, ne közszolgáltassanak. Ez a mi feladatunk, a magyar önkormányzatok kötelező feladata, és úgy gondolom, hogy velük nagyon jól együtt lehet működni ezen a területen és meg lehet oldani.
Hamis a baba, azt kell mondjam, a gondolkodásmódban. Én itt a Házban már többször hallottam, hogy a hulladékgazdálkodást rendbe kell tenni. Itt van egy megoldás, akkor nem azt mondjuk, hogy rendbe kell tenni, hanem azt mondjuk, hogy ez nem jó megoldás, vagy ezt ezért meg ezért vissza kell csinálni, amúgy meg minden rendben van. Nos, nincs minden rendben, mert országosan vannak olyan szervezetek a víziközműszolgáltatónál meg a hulladékgazdálkodónál egyaránt - ezt csak jelzem Gúr Nándor képviselő úrnak -, akik pénzügyileg jól gazdálkodnak. (Gúr Nándor közbeszól.) Én is tudom mindegyiknek a számait. Pénzügyileg jól gazdálkodnak, van olyan, aki 13. havi fizetést oszt, van, aki mást finanszíroz az így beszedett díjakból, és vannak olyan közszolgáltatók, akik pénzügyileg vagy a saját hibájukból, vagy azért, mert eddig nem tudtak jól gazdálkodni, nem tudnak jól működni. Ezeknek a cégeknek szeretnénk úgy segíteni, hogy egy egységes gazdálkodási rendszert hozunk be. Mindenképpen ellentmondásosnak tartom azt a dolgot, hogy hol át mondok, hol bét mondok.
Visszatérve magára erre a hulladéktörvényről szóló módosításra, még lesz olyan módosítás, ami azt a célt szolgálja, hogy 2017 végére fejlesztésekkel, rendszerekkel egy jól működő hulladékgazdálkodási rendszerünk legyen. Például ne legyen olyan, hogy valaki, önkormányzat európai uniós forrásból megcsinál egy szelektív válogatóművet, de nem tudja működtetni, mert nincs hozzá pénzügyi forrása; neki szeretnénk segíteni.
A cél, hogy megfelelve ennek az egész rendszernek, az EU-s előírásoknak, egy nonprofit rendszert állítsunk fel. Szó sincs arról, hogy a szelektív hulladékkal hogy van, mint van.
(19.50)
Mi száz százalékban a teljes működést finanszírozni kívánjuk; hangsúlyozom, száz százalékban.
Tekintettel arra, hogy a Törvényalkotási bizottság által beterjesztett összegző módosító javaslat megfelel a kormány álláspontjának, kérem önöket, hogy mind az összegző módosító javaslatot, mind pedig a törvénymódosítást támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem