GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem jól működik a történet, ezt nyugodt lelkülettel meg lehet állapítani. Tehát akkor is, amikor a Heringes Anita által elmondott dolgok helytállóságát akarom alátámasztani vagy támasztom alá, akkor azt kell mondjam, nem tudom én sem másképp kezelni a mondatot, csak úgy, hogy szoros összefüggés látszik a haverok és a hulladék viszonyrendszerében.
Látható módon van forrás, van pénz a hulladékban. Nem emlékszem a pontos számra, csak nagyságrendileg, 40-60 milliárd forintot említettek nekem hozzáértő szakemberek a tekintetben, ami bent marad a hulladék viszonylatában, mármint nyersanyagként vagy kivonható termékként a szemétben. Ha ez csak 40 milliárd forint, akkor is óriási pénz. Tudják, hogy egy esztendőben mennyit költenek önök a költségvetés alapján például az Országos Mentőszolgálatra? 32 milliárdot. Akkor a szemétben 8 milliárddal több van, ha csak 40, mint amit önök az Országos Mentőszolgálatra költenek.
A másik tapasztalás, ugye, az elmúlt időszak történéseiből, hogy a katasztrófavédelem kijelölése alapján több mint száz települést érintően kellett a szolgáltatókat megnevezni, mert gyakorlatilag nem voltak szolgáltatók, akik ellátták volna ezt a feladatot. Ez is mutatja nyilván, hogy bizonyos értelemben másik oldalról meg szorítják, gyakorlatilag fojtogatják a cégeket a tekintetben, hogy ne tudjanak rentábilis működést végezni. Most pedig hozzák a haverokat, akik a forrásokat beszedik, igazából a források beszedésével szemben pedig nem tesznek semmit. Másik oldalról nézve pedig a feladat ellátását, a szolgáltatást végzőket pedig kiszolgáltatottá teszik.
Azt gondolom, hogy ez így nagyon nincs rendben. Ezeknek a dolgoknak gyakorlatilag a normális és józan egymás mellé történő helyezését kellene megtenni olyan értelemben, hogy az egyrészt a szolgáltatást igénybe vevő emberek érdekét szolgálja, magyarul, ha és amennyiben mód és lehetőség van rá, akkor ne növekvő szemétszállítási díjakkal kelljen szembenézniük. Tudják, önök a 2010-es választást követően megcsinálták azt, hogy radikális szolgáltatásidíj-emelést végeztek, majd utána ilyen nyalókákat adtak az elkövetkezendő esztendőkben az emberek szájába, hadd szopogassák el, érezzék jól magukat, higgyék el, hogy önök rezsit csökkentenek.
(19.40)
Még most is ott tartunk, hogy gyakorlatilag ezek a szolgáltatási díjak vagy meghaladják, vagy nagyjából ugyanazon a szinten vannak, mint ami 2010-ben volt. Nem így kellene rezsicsökkentést végrehajtani, mondjuk, a hulladékszállítási szolgáltatás tekintetében, mert ez nem rezsicsökkentés, ez az emberek átverése, akkor nevén kell nevezni a gyermeket, nevén kell nevezni a történetet. Ez a fajta rezsicsökkentés hasonlít az előbbi napirendi keretek között történő, víziközmű-szolgáltatás kapcsán történő szolgáltatási díjakhoz, ahol meg a szolgáltatók ellehetetlenülésével párosul, államtitkár úr szerint nem 20, csak 12 milliárd forinttal, de ez megfojtja őket.
Egy szó mint száz, azt szeretném kérni nagy tisztelettel önöktől, akik mindenfajta törvényt mindenfajta zokszó nélkül meg szoktak szavazgatni, hogy gondolkodjanak el rajta, hogy mit szavaznak meg e tekintetben, és az legyen a vége, ami az emberek érdekét szolgálja, a szolgáltatókat sem teszi tönkre, inkább önök gazdálkodjanak egy kicsit okosabban. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem