DR. VEJKEY IMRE,

Teljes szövegű keresés

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/10720. számú törvényjavaslat egyrészt a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényt, másrészt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, harmadrészt a munkavédelemről szóló törvényt, negyedrészt a Bérgarancia Alapról szóló törvényt, ötödrészt a munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvényt, hatodrészt pedig az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról szóló törvényt módosítja. A fentiekben vázolt törvények módosítása kifejezetten jogharmonizációs célt szolgál, ugyanis a törvényjavaslattal a vonatkozó európai uniós előírásokat kívánjuk átültetni a magyar jogrendbe.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Unió a kiküldetési irányelvben rögzítette azokat a követelményeket, amelyeknek a más tagállamban szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak meg kell felelniük. A kiküldetési irányelvek célja egyrészről a kiküldetési helyzetben foglalkoztatott munkavállalók védelme, másrészről pedig az, hogy az Unió belső piacán egységes, tisztességes versenyfeltételek kerüljenek kialakításra. Az együttműködés technikai feltételeit a belső piaci információs rendszer, az IMI-rendszer biztosítja. A társadalmi megújulás operatív program a 2015. évben befejeződött, az új programok indulása miatt pedig szükségessé vált az alapkezelésre vonatkozó szabályozás megváltoztatása és kiegészítése az előfinanszírozási előirányzat megnevezésével.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A munkavállalók szabad mozgása, a letelepedés szabadsága s a szolgáltatásnyújtás szabadsága az Unió belső piacának alapvető elveit képezik még akkor is, ha a migránsinvázió következtében a szabad mozgás alapelve az utóbbi időben jelentősen csorbult, hiszen a Schengenen belül kvázi nem létező határokon való 2-3 órás várakozás a munkavállalókat a munkakezdés tekintetében bizony igen nehéz helyzet elé állítja.
(10.40)
A többi alapelv továbbfejlesztésének pedig részint az a célja, hogy ezt a csorbát leplezze, de nyilván az is, hogy az EU-n belül egyenlő feltételeket próbáljon biztosítani a vállalkozásoknak, és próbálja garantálni a munkavállalók jogainak tiszteletben tartását. A szolgáltatásnyújtás szabadsága ugyanis magánba foglalja a vállalkozások azon jogát, hogy ideiglenesen külföldre küldjék saját munkavállalóikat, hogy a másik tagállamban nyújtsanak szolgáltatásokat. Az ilyen munkavállalók számára pedig világosan megfogalmazott alapvető foglalkoztatási szabályokat és feltételeket kell megállapítani.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat több ponton módosítja a magyar munkavédelmi szabályozást, a munkavédelmi képviselő választására és a munkajogi védelemre vonatkozó szabályokat. A munkavédelmi hatóság a szükséges okból és mértékben megismerheti és kezelheti az érintett munkavállalók személyazonosító és egészségügyi adatait, mivel a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása a munkavédelmi hatóság feladata. Fontos, hogy a munkáltatók konzultáljanak a munkavállalókkal és azok képviselőivel minden, a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet érintő kérdésekben. A rendelkezés hatálybalépésével egységesen, minden 20 főt elérő munkáltatónál törvény szerint meg kell szervezni a munkavédelmiképviselő-választást, emellett pontosításra kerül a munkavédelmi képviselők munkajogi védelmére vonatkozó szabályozás is. A törvényjavaslat szabályozza a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogkörét, a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében kiküldött munkavállaló magyarországi munkavégzésének ellenőrzésére vonatkozóan szabályozza bírság kiszabásának feltételeit, a munkaügyi hatóság és az érintett EGT-állam illetékes hatósága közötti együttműködést.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Végül pedig szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a javaslat értelmében indokolt a büntetés-végrehajtási jogviszonyban történő munkáltatásra vonatkozó munkaügyi hatósági ellenőrzés tevékenysége vonatkozásában eltérő szabályok alkalmazása. Továbbá a javaslat a 2003. évi XXI. törvény hatályát kiterjeszti a tengeri kereskedelmi hajókon foglalkoztatott munkavállalókra is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Vezérszónoki felszólalásomat annak reményében zárom, hogy az itt tárgyalt jogharmonizációs célokat szolgáló törvényjavaslat javítani fogja a munkavédelmi szabályozás hatékonyságát, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja támogatni fogja az egyes foglalkoztatási törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/10720. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem