DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy egy kormányzati szereplő ellenzéki képviselőtől soha kedvesebb alákérdezést nem kaphat, mint hogy mennyivel is nő az egészségügyi büdzsé, 100 milliárddal, 140 vagy 160 milliárddal. Nem volt ez mindig így a magyar parlamentarizmus történetében, mert volt olyan időszak, amikor bőven apadtak ám az egészségügyi források, és nem azt kérdezte az ellenzék, hogy mennyivel nő, hanem hogy mennyivel csökken az egészségügy költségvetése.
Engedje meg, hogy egyetlenegy példát mondjak, hogy az önök idejében, 2006-2010 között az Egészségbiztosítási Alap költségvetése miként változott: 1691 milliárdról 1424 milliárdra csökkent. Remélem, ezeket is felírta arra a lapra, tisztelt képviselő úr (Tukacs István: Gyógyító!), hogy a saját maguk által megszavazott költségvetések miként vitték egyre lejjebb és lejjebb az egészségügyre fordított kiadásokat.
Ezután, 2010 után tettük vissza ezeket az összegeket, és 1424-ről nemcsak az 1691-es szintre emeltük, hanem a jövő év lesz az az ilyen egészségügyi finanszírozási szempontból történelminek is mondható év, amikor a 2000 milliárd forintot meg fogja haladni az E-alap összege. Ez összességében 2010-2016 között, az idei évig 27 százalékos emelkedés volt, és ezt még annyival tetézi, hogy 31 százalékos lesz az emelkedése az egészségügyi alapnak a mi kormányzási időszakunkban. Önök is változtattak ezen, csak ellenkező előjellel.
Nagyon szívesen felsorolom önnek azt is, hogy milyen tételek vannak ebben, vagy voltak már az előző években is, és szerintem ön is tudja, hogy várólista-csökkentésre már 12,2 milliárd forintot vagy kórházi adósságcsökkentésre 153 milliárd forintot költöttünk. Az a szám, amire ön rákérdezett az interpellációja végén, az a költségvetési törvényjavaslatnak, segítek, a T/10377. számú törvényjavaslatnak az általános indokolásában is szerepel, az a 167 milliárd forintos összeg, amit ön mint többletforrást kérdezett, ami az egészségügy számára bővülést, többletet, növekedést jelent a következő esztendőben az idei évhez képest. Azt hiszem, ez is egy olyan szám, amelyre nem sokszor talál példát az elmúlt 26 év magyarországi demokratikus költségvetés-elfogadási időszakában.
És ebből bizony nagyon sok mindenre jut. Az egyik, leginkább az érdeklődés középpontjában lévő tétel nyilvánvalóan az egészségügyi béreknek a kérdése, és minden héten leülnek egymással a szakszervezetek, az Orvosi Kamara, a Kórházszövetség képviselői és a kormányzat képviselői, és hétről hétre haladnak előre ezekben a bértárgyalásokban, és valóban egy 100 milliárdos nagyságrend lesz az valószínűleg, 100 milliárd forint környékén lesz az az összeg, amiben majd a végén megállapodnak, amennyivel többet vihetnek haza az ápolók, az orvosok a következő esztendőben, mint az idei évben. Bízunk benne, hogy minél hamarabb megállapodásra jutnak, és akkor tudjuk bejelenteni ezeknek a pontos mértékét.
De az is fontos, hogy ha a jövő évi költségvetést nézzük, háziorvosi ellátásra, védőnői, fogászati ellátásra 10 milliárd forinttal jut több, otthoni szakápolásra 1 milliárd forinttal jut több, népegészségügyi fejlesztésekre 4,5 milliárd forinttal jut több, letelepedési és praxistámogatásra a háziorvosoknak 500 millió forinttal jut több. Az orvosi összevont szakellátásra fordított kiadások többlete 25,9 milliárd forint, laboratóriumi ellátásra a jövő évben 500 millió forinttal jut több, a gyógyászati segédeszközökre 4,8 milliárddal jut több, a rezidensek támogatására 2 milliárd forinttal jut több, és ezt fogja majd betetézni az általános ápolói és orvosi béremelés is.
Azt hiszem, hogy ez egy olyan többletforrás, ami az előző években nem igazán volt jellemző Magyarországra. Úgyhogy kérem tisztelt képviselő urat, ha ön egyetért azzal, hogy többletforrás van az egészségügyben, és ön örül annak, hogy több mint 100 milliárd forint lesz az, amit tudunk biztosítani, akkor fogadja el a válaszomat, ha nem ért ezzel egyet, akkor ne fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem