NOVÁK ELŐD

Teljes szövegű keresés

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Illetve, mivel kormánypárti képviselő nem maradt egyetlenegy sem, kormánytag, miniszter sem, azt gondolom, udvariasabb, ha szembefordulok veletek. (A Jobbik-frakció felé fordul.) Kedves Képviselőtársaim! A kormány eddig lapított, de legutóbbi napirend utáni felszólalásomra reagálva már nyíltan elutasította, hogy dupla büntetés sújtsa a politikusbűnözőket. Völner Pál államtitkár személyeskedő válaszában törvény előtti jogegyenlőségre hivatkozott, hogy pontosan idézzem, keverve a törvény előtti egyenlőség kifejezés és a jogegyenlőség elvét, így azt gondolom, hogy inkább neki kellene az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként az ELTE Jogi Karára visszamennie és nem engem odaküldenie radikális javaslatunkért, mely ugyanakkor a jogállamiság elvein, határán belül marad, hiszen a politikusbűnözés minősített esetévé tételével igenis joggal szeretnénk a mindenkor hatályos büntetési tételek kétszeresét kiszabatni a politikusok által elkövetett gazdasági jellegű bűncselekmények esetén. Mondhatnánk: legyen minősített eset, ha valaki politikusként követ el egy gazdasági jellegű bűncselekményt.
Hiszen amikor egy, mondjuk, Simon Gábor lelepleződik, akkor az csak a mérleg egyik serpenyője, a nemzetgazdaságnak okozott kisebbik kár, amit látunk, mondjuk, egy bécsi bankszámlán megjelenni, néhány száz millió forintot eldugdosni, hiszen az vélhetően a korrupciónak csak az a fele, amit jellemzően egy multinacionális cégtől zsebel be egy politikusbűnöző azért a nemzetgazdaságnak okozott jóval nagyobb kárért, amit ezekért a kenőpénzekért cserébe elvégeznek. Olyan szabályozási környezetet, olyan beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket végeznek, nemcsak L. Simon László érdekeltségeinek kapcsán, ahogy hallhattuk azt, Balázs, napirend utáni felszólalásodban, hanem azt gondolom, hogy országos szinten is sajnos a törvényeket is már a multinacionális cégek érdekében képesek hozni.
Ha már Simon Gábor példáját említettük, és ha már a törvény előtti jogegyenlőségről, de fogalmazzunk inkább precízen, törvények előtti egyenlőségről kellett volna beszélnie Völner Pál államtitkár úrnak, akkor mondjuk ki, hogy az Alaptörvényben szép szavak szintjén persze benne van az, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, ugye, az Alaptörvény V. cikkének (1) bekezdése fogalmaz így, csak aztán kiderül, hogy vannak egyenlőbbek, akiknek jár a mentelmi jog intézménye, amit hiába javasoltunk eltörölni az Alaptörvény vitájában. Ezt ugyanúgy leszavazták, mint az összes többi alaptörvénymódosító javaslatunkat a fideszes mamelukok. Így tehát úgy tűnik, hogy a törvény előtt mégsem egészen egyenlő mindenki, csak a Jobbik szeretné eltörölni a mentelmi jogot, és csak a Jobbik jár jó példával elöl, ahol jártunk a politikusi álláshalmozás kérdésében is, és azt gondolom, hogy ez erőt adhat nekünk a további küzdelmeinkhez, hogy a politikusbűnözés többi formáját is, ne csak a törvényesített formáját, az álláshalmozást, hanem a többit is sikerüljön megszüntetnünk.
Valóban szükség volna további lépésekre is. A mentelmi jogra pedig talán legjobban éppen Zuschlag János világított rá, hogy nála nagyobb vezetői az MSZP-nek azért nem követték őt, nemhogy a börtönbe, de egyáltalán azért nem kerültek reflektorfénybe sem, mert a mentelmi jog - tévedés ne essék - nemcsak az elítéléstől, a nyomozástól is véd. Hiszen nyomozni sem lehet mentelmi joggal rendelkező politikus, politikusbűnöző esetében stílszerűen. Ezért sajnos a bűncselekmények feltárását is akadályozza a mentelmi jog. Hát ezért szeretnénk mi jobbikosok, ugyebár, nektek talán nem is kellene ezt így részletesen taglalnom, de mégis lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy felhívjam erre és még néhány pontra a figyelmet a politikusbűnözés elleni programcsomagunkból, immár csak címszavakban. Hiszen hiába követeljük a dupla büntetést, ha el sem tudunk jutni odáig, akár a mentelmi jog miatt, akár a titkosítások miatt. Igen, a közérdekkel ellentétes titkosításokat felül kell vizsgálni. E mellett a programpontunk mellett is ki kell tartsunk legkésőbb kormányra kerülésünkig. Bár bízunk benne, hogy talán hamarabb is tudunk sikert elérni, ahogy a politikusi álláshalmozás kérdésében is nyomásgyakorlásunkkal tudtunk azért már komoly eredményeket elérni, még ha újabb és újabb kiskapuit ki is nyitják például a politikusi álláshalmozás kérdésének is. Gondoljunk csak arra a honvédelmi minisztériumi államtitkárra, akinek még négy további, tehát még ötödik állása is van, méghozzá mindegyik főállás, állami cégek igazgatósági elnökségi tisztségeiről van szó.
Említhetnénk még a hozzátartozói vagyonnyilatkozatokat, melyeket az Országgyűlés széfjében őriznek és még több más pontot a politikusbűnözés elleni programcsomagunkból, de zárásként hadd mondjam el inkább mégis azt, hogy a politikusbűnözőknek szánt dupla büntetésre vonatkozó Jobbik-javaslat miatt tiltakozik tehát most a kormány, de legalább állást foglalt. Pedig hát számomra már ez is egy már-már vállalhatatlanul mérsékelt indítvány. Jobban tetszene a Ludas Matyi-féle hármas szorzó, úgyhogy addig örüljenek a Döbrögi urak, oligarchák, narancs- és vörösbárók, míg csak dupla büntetést szorgalmazunk a politikusbűnözőknek, a tisztességes embereknek pedig szebb jövőt.
Köszönöm a figyelmeteket. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem