HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Teljes szövegű keresés

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ha az ASP-rendszernek csupán a szabványosítás, a kontroll lenne a célja, akkor azt akár még támogathatnánk is, de tudjuk, hogy nem erről van szó. Ez egy politikai eszköz, és mint politikai eszközt mi teljes egészében egyértelműen elutasítjuk.
Ahogy itt az előbb is elhangzott Hiszékeny Dezső képviselőtársunktól, igen, eddig is voltak különböző szoftverek, amelyek segítették az önkormányzati munkát, de annál jóval több - igen, kérdéses, hogy mennyire segítették vagy mennyire nem - különböző szoftvert használtak az önkormányzatok. Csak azért mondom, mert Vas Imre képviselőtársunkban felmerült, hogy ez lenne az első olyan, a kor vívmányának megfelelő technikai eszköz, ami ilyen módon segítené az önkormányzati rendszert. Nem! Itt most elhangzott 4-5, azon kívül én 14 további rendszert tudok felsorolni, ami részben van egészben már eleve központi fejlesztésű volt.
(19.00)
Például ilyen a PTR szociális nyilvántartás, ami helyett kénytelenek WinSzoct használni az önkormányzatok, mert annyira rossz, a DOKK pénzügyi rendszer, ami helyett inkább használják az EPER-rendszert, mert a központi annyira rossz, a KGR költségvetési beszámolóra szintén azt mondják, hogy elvetendő és így tovább, hosszan tudnám még sorolni, de azért egypárat engedjenek meg.
Lecserélésre vár az Önkadó, a Katawin Kataszter, a FOKA, a CSTINFO, ami a MÁK-nak a szociális nyilvántartó rendszere és így tovább, egy csomó további központi szoftver van már, amit az önkormányzatok használnak. Ezért tehát valóban szükség lenne egyfajta egységesítésre, de nem úgy és nem azért, amiért az ASP-rendszer bevezetésre fog kerülni.
Az előbbiekben felmerült már az a bizonyos titkos anyag, ami nyilvánosságra került. Én magam is találkoztam ezzel a titkos anyaggal, és mind a mai napig senki nem cáfolta a benne foglaltakat egyrészt, és senki nem vállalta magára, hogy ki írta. Itt az idő, a lehetőség, tisztelt államtitkár úr, tegye meg, hogy mondja el, ki írta meg, kivel íratták meg ezt a bizonyos anyagot. Önök vagy esetleg Lázár miniszter úrék íratták meg ezt az anyagot? Simán el tudom képzelni, hogy a Miniszterelnökség rendelte meg ezt az anyagot. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a Belügyminisztériumtól származott az ASP megrendelése, pontosabban, ennek a bizonyos háttértanulmánynak a megrendelése.
Ugyanakkor viszont rendkívül érdekes, hogy mit tartalmaz ez a bizonyos háttéranyag. Például azt, hogy az ASP bevezetésével kapcsolatban itt derül ki, hogy ez valójában ténylegesen egy politikai eszköz, milyen sorrendiséget kell tehát használni. Először is a helyi döntéshozókat kell olyan helyzetbe hozni, hogy ők érezzék szükségesnek és előnyösnek ennek a bevezetését, és meg kell őket győzni arról, hogy nekik kell áterőltetni a hivatalokon ennek a használatát. Milyen eszközt akarnak majd erre használni? Hogyan akarják meggyőzni a településvezetőket?
Aztán következik a hivatali szabványosítás, az adatok feltöltése, utána a kontroll és a pénzügyi ellenjegyzésnek a kiépítése, majd ezek után - de ahogy az anyag is fogalmaz, szigorúan csak a 2018-as választások után - a hivatali centralizáció, a hivatalok tömeges bezárása. Úgy fogalmaz az anyag, hogy kis és közepes hivatalokat kell majd emiatt bezárni, gondolom, ez az, ami az önkormányzati törvény koncepciójánál is kialakult 5 ezer fős létszámkorlát, azaz önálló önkormányzati hivatala csak az 5 ezer fő feletti településeknek lehetne majd.
Ezzel párhuzamosan a kormányablakokat kívánják majd bővíteni, úgy, hogy a jelenlegi 255 feladatról felemelik 2000-re az általuk ellátott feladatokat, és az így felszabaduló munkaerőt, egészen döbbenetes az a cinizmus, hogy az önök által kirúgni tervezett 5-10 ezer köztisztviselőt önök csak felszabaduló munkaerőnek hívnak, majd a vállalkozási szférában fogják elhelyezni.
Felmerül a kérdés, az anyag maga is rögzíti, hogy ha ez a szaktudás, amit ők ott szereztek, nem piacképes, hiszen csak önkormányzatoknál, csak hivatali munkában tudják ezt alkalmazni, akkor milyen vállalkozási szférában akarják majd önök elhelyezni ezeket a munkavállalókat.
Továbbá az anyag arra tér ki, hogy az ASP-nek az a lényege, az az értelme, hogy a korrupciót szüntesse meg ott helyben. Tessék már nekem elmondani, milyen korrupció van a kis önkormányzatoknál! Korrupció ott van, ahol pénz van, de ezek a kis önkormányzatok napról napra élnek. Itt semmilyen pénzügyi lehetőségük nincsen, itt a korrupció lehetősége se tud felmerülni. Nincs pénz, amit ellopjanak, röviden és magyarul.
Én azt kérem a tisztelt államtitkár úrtól, hogy itt és most nyilatkozzon, hogy igaz-e az, hogy be akarják zárni tömegével a hivatalokat. Mondja meg, hogy hány hivatalt fognak bezárni, hány hivatali dolgozót fognak elbocsátani, mert valójában ez a törvényjavaslat erről szól.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem