DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ez a fajta eltökéltség és az egészségügy iránt való tenniakarás, nem tudom, hol volt a Szocialista Párt frakciójában és önben, képviselő úr, amikor elvették az ápolók 13. havi fizetését. (Zaj, közbeszólások.) Amikor elvették az orvosok 13. havi fizetését. (Tukacs István: Adjátok vissza!) Amikor több száz milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, amikor a várólisták egyre hosszabbak lettek, és önök még várólista-nyilvántartást sem mertek bevezetni, hogy legalább lássák, hogy mekkora mértékű a probléma. Amikor a meglevő pénzeket arra fordították, hogy kórházi széfeket vegyenek. Amikor azok a fejlesztések, amelyek az elmúlt öt évben voltak, azokhoz képest szinte hangyányi méretű lépések történtek abban az időszakban.
És miért nem támogatták önök azt, amikor itt 60 milliárd forinttal konszolidáltuk a kórházakat? Miért nem támogatták azt, amikor a háziorvosoknak 10-10 milliárd forint plusztámogatást adtunk az alapellátásban, amikor alapellátásra most 40 százalékkal többet költünk, mint amennyit 2010-ben költött a költségvetés? És ezt nem hitelekből költjük, nem úgy dönt a kormány, mint az egykori szocialista kormány, aki amikor valami jót akart lépni, akkor nagyobb hiteleket vett föl, és abból igyekezett valamit adni a bérből, fizetésből vagy nyugdíjból élőknek, főleg az állami alkalmazottaknak, hanem ez most már a magyar gazdaság teljesítményéből van. (Tukacs István: A kérdésre valami választ?)
És hol mérhető a szocialista időszak fejlesztési időszaka ahhoz az 500 milliárd forinthoz, amit európai uniós és hazai forrásból az elmúlt években tudtunk javítani az egészségügy szintjén? Miért nem indítottak önök egy rezidenstámogatási programot, amire már 6 milliárd forintot szántunk? Miért nem indítottak önök egy várólista-csökkentő programot, amire mi több mint 12 milliárd forintot költöttünk, nem hitelekből, hanem a magyar gazdaság pluszteljesítményéből, amit egy jó gazdaságpolitikával és a reformok működéséből tudtunk elérni. (Tukacs István: A kérdésre nem lehetne válaszolni?)
Tisztelt Képviselő Úr! Önöknek lett volna nyolc évük, hogy bármelyik lépést megtegyék, nem tették meg. Mi viszont a jövő évi költségvetésben 167 milliárd forintnyi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) többletforrást biztosítunk az egészségügynek, ennek egy jó részét béremelésre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás az ellenzéki oldalon: Egy kérdés-re sem válaszolt.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem