DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Szélenergia Szövetség most nyilvánosságra hozott friss, auditált adatai szerint tavaly az EU-ban létesült összes energiatermelő kapacitás csaknem háromnegyede megújulóprojekt volt, konkrétan 44 százalék szél, 30 százalék nap. Vagyis nem arról van szó, hogy vannak már megújulós energiatermelő kapacitások is az Európai Unióban, hanem gyakorlatilag arról, hogy ez a vita eldőlt: egész Európa a megújuló energia felé fordult.
Amíg önök ezzel szemben itt Magyarországon már két éve azon vitatkoznak az Európai Unióval, hogy szabad-e orosz hitelből, orosz technológiával, orosz üzemanyagra alapozva, verseny nélkül atomerőművet építeni az oroszokkal, addig a mi szemünk láttára - csak mi abból éppen kimaradtunk - végbement egész Európában az energiapolitikai rendszerváltás, és kiütéssel győzött a megújuló energia.
Ennek nyilván az árképzésre is döntő hatása van: az egész európai árampiacon az árakat gyakorlatilag a nap- és szélerőművek határozzák meg. Kétséges, hogy ebben a rendszerben mit fog tudni kezdeni a magyar kormány a Paksi Atomerőmű termelésével, amelynek az ára a bővítést követően a kormány megrendelésére készült Rothschild-tanulmány szerint is kvázi duplája lesz a jelenlegi piaci áramárnak. És persze kétséges annak a magyar energiapolitikának is az értelme, ami immár hatodik éve, hatodik éve nem engedélyezi új szélerőművek építését Magyarországon; nyilván azért, hogy fenntartsák a helyet az atomenergiának.
Legyenek kedvesek és nyilatkozzanak róla, hogy egyáltalán érzékelik-e önök ezt a paradigmaváltást az európai uniós térségben. Tudatában vannak-e annak, hogy léteznek olyan mértékadó jelentések, amelyek nyilvánosan igazolták, hogy ha most nekiállnánk a megújulókba fektetni itt Magyarországon, akkor 2030-ra gyakorlatilag olyan állapotba kerülne az ország, hogy nem lenne szükség a paksi bővítésre, és a mostani négy blokk is kiváltható lenne? Megvizsgálták ebben az új helyzetben Paks finanszírozhatóságának és lehetséges alternatívájának a kérdését? (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Még egy kérdésem van. Mikor oldják már fel végre a szélerőművekkel kapcsolatos tilalmat? Mikor lehet Magyarországon végre szélerőműparkokat létesíteni?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem