FÖLDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak még egy mondat a TÁMOP-pal kapcsolatban: Pest megye 12. választókerületében 34 TÁMOP-os pályázat nyert összesen 619 354 163 forintot; ebben az egy választókerületben TÁMOP-ból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sok mindenről szó volt az előző felszólalásokban, én egy picit a saját választókerületemen keresztül próbálom megmutatni, hogy Pest megye 12. választókerülete az elmúlt költségvetési ciklusban milyen forrásokhoz jutott, és milyen módon használta azt föl. És azzal kell kezdjem, hogy amikor 2004-ben uniós tagállammá váltunk, akkor nagy reményeket fűztünk ahhoz, hogy a mi térségünk, ahol azért az ipar nem volt jelentős, a mezőgazdasági feldolgozóipar gyakorlatilag megszűnt, ezek az ipari létesítmények újra megépülhetnek, olyan forrásokhoz juthatunk, ami a térség munkaerő-ellátásában nagyon fontos szerepet fog bevállalni.
(17.00)
Azonban ez nem történt meg, hiszen abban teljesen egyetértettem a miniszter úrral, amikor azt mondta, hogy az uniós források 90 százalékát gyakorlatilag nem ilyen célokra használták fel abban az időben; nem jól tervezték meg azokat a projekteket, amelyeket végül is az Unió jóváhagyott a 2007-13-as esztendőkre.
A mi térségünkben, ahol nagyon komoly hiányosság volt, például több településen a csatornázottság, az elmúlt években hála istennek ez megvalósult. Annak idején azt mondtuk, hogy a falukép megváltoztatása, a városközpontok rehabilitációja ugyan magukban szépítészeti megoldások, de hogyha erre pályázni, akkor erre pályázunk. Sokkal jobb lett volna olyan módon gondolkodni, mint ahogy a jó mesterember nem a nagy házát építi meg először, amikor elkezd a műhelyben dolgozni, hanem fejleszti a saját üzemét, és miután elért bizonyos szintet, utána lesz képes rá és lesz lehetősége arra, hogy a saját házát is olyanná tegye, amilyenné szeretné. Először a termelési rendszereket kellett volna a mi térségünkben is fejleszteni az elmúlt hétéves uniós ciklusban.
Nagyon sok minden megépült a választókerületben, a városközpont, Nagykőrös főtere csodálatos lett ebben az uniós ciklusban; a csatorna Nagykőrösön teljes egészében megvalósult, hiszen a város egyáltalán nem volt csatornázott a korábbi évtizedekben, és ez most, hála istennek, 5,5 milliárd forinttal megvalósult. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a tíz település, amely a választókerületben helyezkedik el, nagyon komoly hiteleket vett fel az önrész fedezetéhez.
Amikor a magyar kormány, a magyar állam átvállalta az önkormányzati adósságokat, ebben a választókörzetben majdnem 14 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, és tulajdonképpen ettől a lehetőségtől kaptak levegőt az önkormányzatok. Bízom benne, hogy a következő uniós ciklusban ezt a lehetőséget úgy tudják felhasználni, hogy valóban olyan pályázatokhoz jussanak, amelyek elsősorban munkahelyteremtésre szolgálnak. Csak zárójelbe teszem, éppen ma voltunk a Külügyminisztériumban egy olyan összejövetelen, ahol magyar vállalkozás, egy ceglédi helyi vállalkozás egy 6,3 milliárdos beruházást fog megvalósítani a városban, és ehhez komoly kormányzati támogatást és segítséget is kapott.
Úgyhogy bizakodva nézünk a következő évek elé, és nagyon bízom abban, hogy Cegléd és környéke, Pest megye 12. választókerülete, amely ma a megyében az egyik legsanyarúbb helyzetben lévő választókerület, illetve járás - Nagykátai járás, egy része Ceglédi járás, Nagykőrösi járás -, olyan forrásokhoz fog hozzájutni, amelyekkel a gazdaság fejlődése, új munkahelyek teremtése fog megtörténni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem