DR. SZŰCS LAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Kedves Hallgatók! Ezen a napon azért jó néhányszor kellett az embernek egy picit vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez nyúlni, mert annyiféle - hogy is mondjam? - csúsztatás vagy félinformáció jutott el hozzánk.
Az első és talán legfontosabb: örülök neki, hogy visszajött Varju képviselő úr, aki abban az időszakban éppen államtitkár volt, amikor a közép-magyarországi régióval kapcsolatos döntéselőkészítés megtörtént. Ön elmondta valóban, hogy az átadás-átvétel iratai között szerepelt a közép-magyarországi régió szétválasztásáról szóló levél, azt azonban nem tette hozzá, hogy ezt a levelet akkor már az új kormány határidőben nem tudta benyújtani, ezt önöknek lett volna lehetőségük időben benyújtani. Ez egy 1998 óta tartó folyamatra tett egy nagyon komoly pecsétet, hiszen amikor egyáltalán a regionális berendezkedésről a döntések megszülettek, még az első Horn-időszakban, akkor kezdeményeztük, hogy Budapest és Pest megye kerüljön egymással ugyan függő viszonyba, de mindenképpen független regionális viszonyba. Önök ezt legfelsőbb bírósági ítéletekkel, a főváros vélt vagy valós érdekeire hivatkozással nem tették meg. 2015 decemberében hozott a kormány egy olyan döntést, hogy a következő uniós ciklustól Budapest és Pest megye külön régiót fog alkotni.
Bana Tibor meg többen is beszéltek Lamperth Mónikáról, de a klasszikusokat pontosan illik idézni. Lamperth Mónika azt mondta, hogy tudjuk a dolgunkat majd, és tudták is a dolgukat. (Gőgös Zoltán: Ezért nyert Pápa 7 milliárdot, ugye?) Én is tagja voltam annak a regionális fejlesztési tanácsnak, ahol még a szép emlékű Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő is jó néhányszor megjelent, és bizony egy dolgot tudok önöknek elmondani: Pest megye mindig ennek a dolognak a hátrányát szenvedte el.
Két számok mondok önöknek, mert ezzel jelentősen meg tudjuk támasztani azt a történetet. Országos átlagot tekintve az egy főre eső uniós forrásfelhasználás 890 ezer forint volt 2007 és 2013 között Magyarországon. Tudják, mennyi volt Pest megyében? 350 ezer forint. Minden egyes forrás, amit Pest megyében kellett volna elkölteni, egyharmada volt az országos átlagnak, pedig itt összpontosul 1 millió 300 ezer ember személyében a lakosság több mint 13 százaléka és a vállalkozások, valamint a megtermelt GDP közel 18 százaléka. Ezek azok a források, amiket önök nem engedtek elkölteni Pest megyében.
Reméljük, hogy a következő időszakban a kormány hamarosan dönteni tud azért, hogy a Pest megyei emberek kiegészítő forrást kapjanak, és ne csak kárvallottjai, hanem végre nyertesei is legyenek ennek az uniós ciklusnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem