DR. KÖPECZI

Teljes szövegű keresés

DR. KÖPECZI
DR. KÖPECZI-BÓCZ TAMÁS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Arról szeretnék tájékoztatást adni a tisztelt képviselőknek, hogy egészségügyi és oktatási programokra természetesen a 2014-20-as időszakban is mód van, ezek közül is kiemelnénk az egészségügyi fejlesztéseket. Az elmúlt időszakban a kórházak felújítása megvalósult és lezárult, az új időszakban pedig azokat a hiányokat pótoljuk csak, amelyekre korábban nem volt mód. Ilyen például a gyermeksürgősségi ellátás, amely gyermeksürgősségi ellátás teljes országos és regionális fejlesztése is megtörténik, ezzel egyben csatlakoznék azokhoz a kritikákhoz is, amelyek arról szólnak, hogy a területi különbségtétellel nem foglalkozna a jelenlegi program, hiszen ez kifejezetten ezt a célt szolgálja.
Az egészségügy másik két fontos, kiemelt területe az, hogy alapvetően ne legyünk beteget, tehát a mostani kiírások arról fognak szólni, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, egyre jobb legyen, ennek megfelelően számos olyan program indul, amely az egészségmegőrzést, a prevenciót fogja célozni. Ezen program keretében jellemzően az alapellátást, tehát a háziorvosok szolgáltatásait szeretnénk megerősíteni részben úgy, hogy többletkapacitást kapnak, tehát ennek megfelelően olyan szakszemélyzet és olyan szakemberek fognak mellettük dolgozni, amellyel például a háziorvosok adminisztratív terheit tudjuk csökkenteni, és több időt tudnak a gyógyításra fordítani.
Az egészségügy harmadik nagyon fontos területe pedig a szakdolgozók képzése, továbbképzése, illetve az ő karrierútjaik lehetősége. Ezek közül is elsősorban ma azokat céloztuk meg, akik már egyébként is az egészségügyben dolgoznak, nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel, ezért a bérük elmarad a más területen dolgozókéhoz képest. Az ő számukra ingyenes képzések fognak megvalósulni, amit egyébként állami intézmények végeznek.
(17.20)
Az oktatás területén pedig kifejezetten aláhúznánk a területi különbségek csökkentését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra tett javaslatot a kormánynak, hogy azokon a hátrányos helyzetű területeken működő iskolákban, ahol a gyermekek száma túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű, lehessen eltérő szabályozásokat alkalmazni. Az eltérő szabályozás pedig elsősorban azt jelenti, hogy kisebb gyermeklétszámra jusson egy-egy pedagógus, legyenek olyan ingyenes szolgáltatások, amely szolgáltatásokhoz folyamatosan hozzáférhetnek nemcsak a diákok, hanem a szülők is. Alapvetően azt gondoljuk, hogy ez a fajta területi különbségtétel, előnyös területi differenciálás lehet az, amely például egy-egy ágazatban, ebben az esetben az oktatás területén a különbségek csökkentéséhez hozzá fog járulni. Ez hangsúlyos része a 2014-20-as időszak programjainak.
Összegezve: az egészségügyre és az oktatásra egyaránt fordítunk. Nagyságrendjében ez azért lehet, hogy kevesebb, mert nem a beruházásokra, hanem inkább az ott dolgozó emberekre, az ott dolgozó emberek képzésére, továbbképzésére és bérkiegészítésére szeretnénk forrásokat fordítani. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem