SZÁVAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ukrajnában május 1-jén lépett életbe az a törvénymódosítás, amely szerint, ha kiderül egy állami alkalmazottról, hogy kettős állampolgár, akkor felettesének három napon belül el kell bocsátania. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megyei kormányzója nem is tétlenkedett, három napot adott Lengyel Lászlónak, a beregszászi járási tanács oktatási osztályvezetőjének a kirúgására, mert a hatóságok szerint Lengyel az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkezik. A kárpátaljai hatalmielit-váltás miatti küzdelmekben gyökerező konkrét ügytől eltekintve az eset számos súlyos problémát vet fel, az elmúlt hetekben azonban sehol nem lehetett olvasni a magyar külügy tiltakozásáról e felháborító eljárással kapcsolatban. Ez a rendelkezés pedig politikai leszámolásokra, de adott esetben a kárpátaljai nemzeti közösségek, így a helyi magyarság megfélemlítésére is alkalmas, és a jelek szerint használják is az ukrán hatóságok, ha valakit el akarnak tüntetni az útjukból.
A Jobbik szerint, államtitkár úr, Magyarországnak nem folyamatos hűségesküket kellene tennie Kijevnek az ország területi integritásának fontosságát hangsúlyozva és az európai uniós csatlakozást egyengetve, úgy, hogy eközben egyébként tulajdonképpen semmit nem kérünk cserébe, hanem határozottan fel kellene lépni a kárpátaljai magyarság védelme érdekében. Ráadásul az ukrán hatóságok úgy teszik mindezt, hogy a Washingtonból kézivezérelt ukrán kormányban és a közigazgatásban egyébként köztudottan hemzsegnek a barátinak mondott grúz, izraeli vagy éppen amerikai kettős állampolgárok.
Kérem önt, államtitkár úr, az érintettek nevében is, hogy tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar állampolgárok védelme érdekében. Szeretném kérdezni a fentiek kapcsán: szóba került-e Csutora helyettes államtitkár úrnak Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel történt május 6-ai találkozója során az állampolgárság ügye? Van-e államtitkár úrnak más hasonló ügyekről is tudomása? És ami a legfontosabb, hogyan kívánja megvédeni a kormány a magyar állampolgárság felvétele miatt hatósági zaklatásnak kitett kárpátaljai magyarokat? Előre is köszönöm válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem