SZABÓ SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Mindig nagy dilemma a diákok számára továbbtanuláskor a diákhitel igénylése, sokan hezitálnak, hogy felvegyék vagy ne vegyék a hitelt, hiszen egyesek szerint hatalmas segítség, befektetés lehet a jövőbe, mások szerint viszont egy korai adósság, amely nyilván a pályakezdő fiatalokat a munkába lépéskor hátrányba hozza.
Tisztelt Miniszter Úr! Május 17-éig, a mai napig lehetett leadni a hiteligénylési kérelmüket azoknak a diákhitelre jogosult hallgatóknak, akik ebben a tanévben szeretnének kölcsönhöz jutni. A 3,9 százalékos kamatlábú Diákhitel 1. esetében havi szinten 15, 21, 25, 30, 40, illetve 50 ezer forint igényelhető. Az államilag támogatott Diákhitel 2. kizárólag képzési díjra fordítható, további fix 2 százalékos kamattal, állami támogatás mellett vehető fel. A kötött felhasználású diákhitel maximuma a hallgató képzési díjának összege lehet.
Tisztelettel kérdezem, miniszter úr, hogy az állami tulajdonú Diákhitel Központ 2001-es működése óta hány szerződést kötöttek, hány tanuló vette igénybe a hitelt, és mennyien kezdték el ennek a visszafizetését. Tisztelettel kérdezem továbbá, hogy mi a tapasztalatuk a visszafizetések összegéről a megelőző évi hallgatói folyósításokat figyelembe véve. Mennyi a hallgatói hitelek után elszámolt kamatbevétel? Pontosan mennyi tartozást halmoztak fel az elmúlt hat évben, és ez a hitelfelvevők mekkora százalékát érinti?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem