DR. ARADSZKI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Jelen törvényjavaslat módosítási javaslatai az atomenergiáról, a távhőszolgáltatásról, a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint az energiahatékonyságról szóló törvények kisebb terjedelmű, valamint több esetben pontosító jellegű módosítására irányulnak. Mivel a felsorolt törvények mindegyike az energetika tárgykörébe tartozik, indokolt volt azokat egy törvényjavaslatban módosításra előterjeszteni. Engedjék meg, hogy a továbbiakban röviden összefoglaljam a törvényjavaslat legfontosabb elemeit az egyes energetikai szakterületeken.
Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. számú törvény módosítására vonatkozó javaslat a radioaktívhulladék-tároló létesítmények és az atomerőművi kiégett üzemanyag átmeneti tárolója vonatkozásában módosítja a felügyeleti díj mértékére vonatkozó rendelkezéseket. A hatályba lépő módosítással a rendszer kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik azáltal, hogy a jogszabály az egyes tárolólétesítmények vonatkozásában, valamint a felügyeleti tevékenység ellátásával összefüggő feladatokra tekintettel egy összegben határozza meg a radioaktív-hulladék-tároló létesítmények vonatkozásában a felügyeleti díj mértékét.
A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény módosításával egységessé válik a távhőtermelő és hőszolgáltató létesítményekre vonatkozó szabályozás a törvény hatályának pontosítása révén akként, hogy a jövőben csak a saját felhasználási célra hőt termelő létesítmények nem tartoznak a távhőágazati szabályozás hatálya alá.
Szintén pontosításra kerül a távhő-engedé-lyezésre, valamint a távhőszolgáltatók közzétételi kötelezettségére vonatkozó szabályozás, kiegészülnek az épületrészenkénti mérésre vonatkozó előírások. Módosulnak a nyereségkorlát szabályai, tekintettel arra, hogy a vonatkozó részletszabályokat miniszteri rendelet tartalmazza.
Mindezeken túl szükséges a távhőár-szabályozáshoz kapcsolódó szabályok módosítása a gázév kezdetének július 1-jéről október 1-jére történő módosulásával való összhang megteremtése érdekében.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. számú törvény kiegészül az elektromos gépjárművekre vonatkozó szabályozás pontosításával, valamint módosul a villamosenergia-nagy-keres-ke-delmi piacokon a jelentős piaci erővel rendelkező engedélyesre és a végső menedékesre vonatkozó szabályozás.
A törvényjavaslat negyedik pillérét a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényt érintő módosítások képezik. A javaslat értelmében a módosítás hatálybalépésével lehetőség nyílik a piaci körülményeknek megfelelő kötelezettség megállapítására a jelentős piaci erővel rendelkező engedélyes számára. A javaslat a vonatkozó európai uniós előírásokkal összhangban egyértelműsíti a rendszerüzemeltetők tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, valamint megteremti a lehetőséget a tárolói engedélyesnél rendelkezésre álló, elkülönítetten nyilvántartott, de nem értékesíthető, mobilgázzá átminősített párnagázkészlet felhasználására.
A törvényjavaslat utolsó pilléreként szeretném kiemelni az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosítását, amelynek célja, hogy az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai átültetése tárgyában indított kötelezettségszegési eljárás egyik pontjának való megfelelés biztosítása érdekében megteremtse a hazai energetikai szabályozásban a távfűtési szolgáltatás kereteit.
Tisztelt Országgyűlés! Tehát, ahogy a bevezetőben is említettem, a bemutatott törvényjavaslat az energetikai ágazati jogszabályok kisebb terjedelmű, túlnyomórészt pontosító, illetve technikai jellegű módosításait tartalmazza, amelyek elfogadása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán szükséges. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/10538. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem