ALEXOV LYUBOMIR

Teljes szövegű keresés

ALEXOV LYUBOMIR
ALEXOV LYUBOMIR nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A címben feltett kérdést indokolja, hogy a hazai nemzetiségek több évszázados magyarországi jelenlétük során szervesen beilleszkedtek a társadalomba. A különböző kultúrák találkozásai termékenyítőleg hatottak egymásra. A magyarországi szerb közösségnél ennek köszönhetően alakult ki a kultúra valamennyi ágában egy sajátos, csak ránk jellemző egység. Több évszázados templomaink ötvözik a gótikát vagy a barokk építészetet a keleti egyházi stílussal.
Ennek a kincsnek a megóvása, restaurálása közös feladatunk. A magyar állam lehetőségeihez mérten segíti e kulturális örökség megóvását. Szerbia is részt vállalna a munkálatokban, vállalva több jelentős magyarországi szerb műemlék restaurálását. Nem források biztosításával, hanem az ottani legszakavatottabb restaurátorműhelyek végeznék el saját költségen a feladatot, mi effektíve csak tűrnénk ezt a munkát.
A 2001. évi LXIV. törvény 75/A. §-a rögzíti a szakértő igénybevételének feltételeit, és a 439/2013. kormányrendelet pedig további részletszabályokat tartalmaz. Bár teljességgel azonosulunk a jogszabályalkotó szándékával, a lehető legmagasabb szakmai színvonal biztosításával, mégis úgy véljük, hogy ezen hazai jogi szabályozás módosítása szükségszerű.
Kérjük annak lehetővé tételét, hogy a hazai nemzetiségek kultúrájához tartozó, műemléki védelem alatt álló épületek és egyéb tárgyi emlékek restaurálása, megóvása az anyanemzet országaiból érkező, ott az állami műemlékvédelemmel foglalkozó intézmények közreműködésével realizálódhasson. A Magyarországon ténylegesen munkát végző szakemberek, amennyiben az anyaországi intézmények megfelelő szintű szakmai képesítéssel rendelkező munkavállalói, mentesüljenek a magyarországi regisztráció alól. Várva megtisztelő válaszát, köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem