DR. GYÜRE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én egy pici témát érintenék, amelyet Domokos László elnök úr is említett már, mégpedig ez a választásokkal kapcsolatosan azoknak a pártoknak a problematikája, akik indultak a választáson úgymond azért, mert a jogszabály szerint elég komoly állami támogatást lehetett erre felvenni.
Mégpedig akár több száz millió forintot is összegyűjthetett egy párt, ha minden választókerületben állított jelöltet. Nem is ezzel van a probléma, illetve ezzel is lehet, de hát elnök úr is említette, hogy komoly problémát jelent ennek az ellenőrzése, illetve ellenőrizhetetlensége, illetve annak a szankciója, aki ezt másfajta célra vette fel, mint amire eredetileg a jogalkotó szánta.
Turi-Kovács Béla képviselőtársam is felemlítette ezt a problémát, amiben ő meg is dicsérte az Állami Számvevőszéket, hogy szerinte ebben a feltárásban jó munkát végzett. Amire neki a törvényben megadott keretek között lehetősége volt, megtette, és itt el is mondta Domokos László elnök úr, hogy ezzel probléma van. Én itt inkább arra a felelősségre szeretném felhívni a figyelmet, hogy magának a jogalkotónak, az Országgyűlésnek van egy nagyon komoly felelőssége a tekintetben, hogy ebben valamiféle módosítást, új törvényt, új szabályozást kellene bevezetni, amely megszüntetné a jövőben annak a lehetőségét, hogy pártok kifejezetten csak arra a célra jöjjenek létre, hogy a sok száz millió forintos állami támogatást felvegyék. Kérdéses az, hogy egyáltalán a céljaik között szerepelt-e az, hogy bekerüljenek a Magyar Országgyűlésbe vagy ne kerüljenek be, vagy csak az volt a célja az egésznek, hogy ehhez a támogatáshoz hozzájussanak. Ezen, azt gondolom, hogy mindenképpen változtatni kellene, és az Országgyűlésnek kellene ezt megtenni, de mindenesetre az nagyon fontos dolog, hogy erre felhívódott a figyelem.
És hogy ezek be akartak jutnia az Országgyűlésbe vagy nem, ezt nem tudhatjuk, de ha már itt tartunk, hadd említsem meg, hogy a mai ülés akár ünnepi ülés is lehetne itt az Országgyűlésben, ahová ezek a pártok, akik itt vannak, bejutottak, hiszen ma 120 éve ülésezett először az Országgyűlés ezen falak között. 1896. június 8-a az a dátum, amikor itt először ülésezhetett a parlament, ebben a gyönyörű épületben, amiről talán elmondhatjuk, hogy ez a világ legszebb Országháza, és azt hiszem, hogy erre minden magyar ember határon belül, határon túl, a Kárpát-medencében és az egész Földön büszke lehet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem