SCHMUCK ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az idei költségvetés módosítása pontosan azokkal a hibákkal küzd, amelyeket az LMP már korábban is jelzett. A kormány nem számol a magyar gazdaság további lassulásával, és abban bízik, hogy az első negyedéves GDP-adat csak időszakos visszaesés volt, ami éves összteljesítményben kompenzálható. Ebben bízni a mostani világpiaci helyzetben és belső folyamatok mellett azonban nagyon nagy tévedés.
A világgazdaság alakulását befolyásoló legnagyobb pénzintézetek, például a Barclays, már újra önerő nélküli jelzáloghiteleket kezdett folyósítani. Azt mindannyian tudjuk, hogy 2007-ben a fedezetlen hitelek tömege milyen folyamatot generált, és milyen helyzetbe került akkor Magyarország. A kamatszint emelkedésével ezek a hitelek bedőlhetnek, újabb hitelválságot idézve elő ezzel. A világgazdasági kilátások egyébként is romlottak tavaly óta, az OECD is rontott előrejelzésein. A magyar gazdaság hajtóerői is gyengék. A multik exportja is ingadozik, de az EU-s pénzek lehívása sem fog olyan ütemben történni, mint ahogyan tervezték, egyrészt az abszorpciós képesség hiánya miatt, másrészt az intézményrendszer gyengesége miatt, harmadrészt pedig az ismétlődő felfüggesztések és forrásvisszatartások miatt.
A hazai gazdaságkutatók is inkább már 2 százalékos növekedést jeleznek, a költségvetésben szereplő 2,5 százalék helyett. A különbség százmilliárdokat jelenthet majd. Ezért azt javasolja az LMP, hogy az idén keletkezett pluszbevételt ne költsük el, hanem tartalékoljon a kormány. Sokkal felelősebben kellene az elköltésükről gondoskodni, mint ahogyan ezt a mostani törvény teszi. A mi álláspontunk egyértelműen az, hogy a mostani gazdasági modell fenntarthatatlan, ami óriási problémákat szül a magyar társadalom részére. Már csak azért is, mert a pluszbevétel túlnyomó része, a társasági adó 200 milliárd forintos növekménye egy egyszeri tételből származik, abból, hogy Magyarország rendkívül kedvező adóparadicsom-szintű adózási feltételeket nyújt azoknak a multinacionális cégeknek, amelyeknek a mostani kormány - az ő állításuk szerint - nem kiszolgálója. Ez csábította ide a General Electricet, az egyik legnagyobb óriásvállalatot, hogy 4000 milliárd forintnyi nyereséget adózzon itt le. Az ügylet miatt a General Electric adója 1500 milliárd forinttal csökken, a magyar állam most 500 milliárdot nyer ezen. Groteszk dolog a kormánynak az a sérelme, hogy a külföldi vállalatok hazaviszik a nyereségüket, s az is, hogy az állampolgárai adóparadicsomokba menekítik jövedelmüket, eközben adóparadicsommá teszik Magyarországot, pedig a lefelé tartó adóversenynek nincsenek nyertesei, csak a multik.
Az LMP álláspontja egyértelműen az, hogy az adózási kedvezményekből származó pluszbevételt, ami a multinacionális cégek kiszolgálásából ered, nem szabad feleslegesen elkölteni és elszórni. A mostani gazdasági helyzetben és a kiszámíthatatlan világpiaci mozgások bizonytalanságában a kormánynak ezt az összeget tartalékolnia kellene rosszabb napokra, hogy ne kényszerüljön az év második felében esetleg akár brutális megszorításokra.
A 2016. évi költségvetési bevételek kapcsán pedig egy további rejtély is van. A mintegy 300 milliárd forintra rúgó államiföld-eladások bevételei nem jelennek meg sem a 2015. évi, sem a 2016. évi költségvetésben. Ez elég aggasztó, hiszen ezeket a forrásokat csakis a földvagyon gyarapítására lehetne felhasználni. Ha csak úgy egyszerűen eltüntetik, akkor törvényt szegnek. A múlt hét folyamán Lázár János a kormányinfón újságírói kérdésre azt a választ adta, hogy ipari park fejlesztésére fogja fordítani a kormány a földeladásokból származó bevételeket. Azt is megemlítette, hogy előfordulhat az is, hogy a kormány adósságcsökkentésre fordítja majd a befolyt összeget.
Az LMP felhívja a kormány figyelmét, hogy az adósság csökkentésére volt és van sok más lehetőség, például le kell állítani a Paks II. beruházást. Ezeknek a bevételeknek a nemzeti földvagyon gyarapítását kell szolgálniuk, a kormánynak pedig kutya kötelessége a törvényt betartani. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem