DR. MENGYI ROLAND,

Teljes szövegű keresés

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. június 2-án megtárgyalta a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 23 igen szavazattal, 7 nem szavazat mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a Gazdasági bizottság módosító javaslatait, valamint a TAB saját indítványát tartalmazza, amely a szakbizottság, a Gazdasági bizottság irományát pontosítja az 1. pontjában. Ez a rendelkezés biztosítja annak lehetőségét, hogy indulhassanak közbeszerzési eljáráson azok a vállalkozások is, akiket versenyfelügyeleti eljárásban jogerősen elmarasztalnak. A normaszöveg ebben a formában tartalmazza azokat a feltételeket, amelyek fennállása mellett az ajánlatkérő kérheti a kormány egyedi határozatával történő felmentést. Garanciális jelleggel bír, hogy felmentésre irányuló kezdeményezést csak a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően nyújthat be az ajánlatkérő, és akkor kérheti, ha az eljárással érintett piac gazdasági szereplői jelentős része a kizárással érintett.
Szükséges kiemelni, hogy a közbeszerzési eljárással érintett piac gazdasági szereplői jelentős részének számítása során nem minősül kizárt gazdasági szereplőnek az a gazdasági szereplő, amely öntisztázás alapján nem zárható ki a közbeszerzési eljárásból. A módosító javaslat alapján a kormány transzparens és átlátható, felelősségteljes módon egyedi esetekben dönt a verseny biztosítása érdekében a szóban forgó kizáró ok alkalmazásának mellőzéséről, így a közpénzzel gazdálkodó szervezetek reményeink szerint olcsóbb beszerzéseket tudnak végrehajtani, mint ha irreálisan szűk piaci szereplők tehetnének csak ajánlatot.
Az elhangzottakból következően alapvető érdekünk a javaslat elfogadása, amely figyelemmel van az uniós közbeszerzési irányelvek szabályaira is, ezért is kérem a javaslat támogatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem