MIRKÓCZKI ÁDÁM

Teljes szövegű keresés

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Azért kértem szót ma napirend után, mert szeretném az Országgyűlés és a képviselők által minél több ember figyelmét felhívni egy rendhagyó eseményre, úgy is mondhatnám, egy rendhagyó lelki programra, ami idén június 26-án 11 órakor lesz nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton, ahol is először Magyarországon sor kerül a sportolók és szurkolók zarándoklatára.
Azok, akik ismerősek vagy legalább néha-néha megfordulnak ezen a kegyhelyen, Szentkúton, talán nem lepődnek meg és nem is lepődhetnek meg, hiszen ha valaki végignézi Szentkút búcsúrendjét, vagy végignézi azt a színes eseménysorozatot, ami a szentkúti honlapon is megtalálható, akkor nem csodálkozhat, hiszen a teljesség igényével szinte fel sem lehetne sorolni öt percben, hogy mennyi lelki programot nyújtanak. Külön zarándoklata van az óvodásoknak, a plébánosoknak, a jegyeseknek, a házasoknak, a gyermeket vállalóknak, a motorosoknak, a szerzeteseknek, szóval rengeteg-rengeteg olyan társadalmi csoportnak mindentől függetlenül, akiknek igenis szükségük van a lelki feltöltődésre. Azt gondolom, a sportesemények tekintetében ugyanilyen szükség van erre az eseményre, hiszen a sportsikereket nemcsak maguktól a sportolóktól, nemcsak a szurkolóktól vagy a szurkolók segítségétől lehet elvárni, hanem bizony-bizony szükség van az égi segítségre is.
Nem titkolt a szervezők célja a tekintetben, hogy sok szempontból oly sokat irigyeljük Lengyelországot, a lengyel társadalmat, és ez a zarándoklat is, ha egy közeli példát kell mondani, akkor Lengyelországra tekint vissza: a lengyel nemzeti kegyhely, Częs-to-chowa ad otthont a lengyel szurkolók zarándoklatának, ami már nyolcéves múltra tekint vissza. Abban bízunk itt Magyarországon is, hogy egy hasonló színvonalú, hasonlóan hagyományteremtő, évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó zarándoklattá válik ez a június 26-ai zarándoklat is, ami egyébként Szent László királyunk ünnepén kerül megrendezésre.
(15.50)
Túl azon, hogy egyben Európa-bajnokság is van, és a szervezett szurkolói csoportok döntő hányada Franciaországban remélhetőleg még buzdítani fogja a magyar válogatottat, ami azt jelenti, hogy akkor továbbjutott a magyar válogatott a csoportkörből. Én bízom benne, hogy ez így lesz, és ennek okán talán sok szervezett szurkolói csoport távol lesz az eseménytől, de ennek csak az lesz az oka, hogy Magyarország napról napra nagyobb futballsikereket ér el. Ugyanakkor bízom abban, hogy jövőre még több embert fog vonzani az esemény, még színesebb programokkal, és én azt gondolom, hogy mind a sportolói társadalom Magyarországon, mind a szurkolói társadalom átérzi majd fontosságát és súlyát ennek a zarándoklatnak, és bizonyságát teszi majd annak, hogy nemcsak azok a hamis sztereotípiák jellemzik akár a szurkolókat, akár másokat, amelyek sajnálatos módon a laikus közbeszédben vagy különböző sajtóorgánumokban egyre nagyobb és nagyobb teret kapnak, hanem bizony példát mutatnak az emberségből, hitéletből és az élet azon fontos területéből, amely nélkül szinte minden elképzelhetetlen, ez pedig nem más, mint a Jóistenbe vetett keresztény hitünk. És én azt gondolom, hogy ebből a szempontból csak bátorítani lehet a szentkúti szervezőket, sok sikert a hagyományteremtő kezdeményezéshez, és bízom benne, hogy akár az önök segítségével is egyre több emberhez el fog jutni még a következő két hétben ennek az eseménynek a híre, és függetlenül attól, hogy valaki aktív sportoló-e vagy aktív szurkoló-e vagy éppen csak hitét élő keresztény magyar honfitársunk, minél többen részt veszünk ezen a zarándoklaton.
Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem