DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Na, nem kell megijedni, nem zeneszámokról lesz szó (Közbeszólások.), hanem az utóbbi időben eléggé divatos a szavak teljesítményének a mérése, bár sokan mondják, hogy akár nyugodtan divatos slágerekről is beszélhetnénk, de a divat ténylegesen az, hogy a mai világban nemcsak a közösségi médiában, hanem nagyon sok helyen, hírekben is mérik, hogy melyek azok a szavak, amelyek a legtöbbször megfordulnak egy-egy hírben, vagy egy-egy hírrel kerülnek a köztudatba. Arra voltam én is kíváncsi, hogy melyek a leggyakrabban elhangzó szavak 2015 szeptemberétől 2016-ban ez idáig. Az eddig rendelkezésre álló jegyzőkönyveket vettem figyelembe. Kíváncsi voltam, hogy milyen trendet mutatnak a szavak, mi hangzik el az Országgyűlésben, mik a legforróbb témák, ha úgy tetszik.
Világossá vált, hogy olyan szavakat kell keresni mindezek során, amelyek a közvéleményt igazán megmozgatták, így például olyan események vagy olyan hírhordozó felületek, mint például a listán kiválóan szereplő - és nem lövöm le előre a poént - Habony Árpád, Andy Vajna, vagy például akár a korrupció is egy jól teljesítő kifejezés volt. De egyébként az a Jobbikhoz köthető kifejezés is, mint a valódi nemzeti konzultáció, belefért a top 10-es listába.
Nézzük hát akkor a teljes listát, ha úgy tetszik, a kevésbé jól teljesítőktől vagy a kevesebb említésszámot felmutatóktól a legnagyobb említésszámot felmutatókig haladva. Ha a 8., illetve a 7. helyet nézzük, akkor azt látjuk, hogy a 8. helyen álló Farkas Flóriánt előzte meg a Jobbik valódi nemzeti konzultációja, amely 35 felszólalásban 100 körüli említésszámmal jelent meg csak az elmúlt időszakban, ami egyébként bőségesen több volt, mint a Farkas Flóriánt emlegető felszólalásoknak a száma. Ez jól mutatja, hogy egyébként a valódi nemzeti konzultáció témája forró téma volt, és egyébként a pozitív értelmében, és talán az egyetlen olyan szó, amely pozitív értelemben jelent meg a parlamenti ülésszakban a jegyzőkönyvekben, de jól mutatja, hogy komoly tömegeket mozgatott meg, mint ahogy komoly tömegeket fog megmozgatni az a körülbelül 4 millió visszaküldött és minden háztartásba eljutó küldemény, amelyet a valódi nemzeti konzultáció során a lakosság is megismerhet. A botrányhős roma önkormányzati Farkas Flóriánt megelőző valódi nemzeti konzultáció egyébként jól mutatja, hogy nemcsak a krízisválságtémák férnek bele a toplistába, hanem pozitív üzenetek is.
A 6. helyen rövid idő alatt sikerült 76 felszólalásban 100-nál is több helyen előkerülnie Habony Árpádnak. A sokszor hologramnak képzelt Habony, akit talán gonosz manók oda photoshopoltak a Fidesz valamennyi fotójára, mert egyébként senki sem akarja elismerni, hogy vele dolgozik, vagy hogy egyáltalán ismeri, nos, az ibizai partik bágyadtan elmélázó médiasztárja szépen szerepelt az Országgyűlésben, botrányai szinte minden héten megjárták a parlamenti patkó felszólalásainak papírjait. Bár sokan kérdezték, hogy ki az a Habony Árpád, de róla azért ennyit még mindig nem tudtunk meg, egyelőre senki biztos információval nem szolgált róla, továbbra is talány, és a lista 6. helyén tanyázik.
Az 5. helyen Andy Vajna, nem meglepően, a kaszinós kiváltságokkal és most már médiával is kistafírungozott médiamogul áll, aki kétségtelenül 79 felszólalásban 240-nél többszöri említéssel szerepel a listán, és egyébként megelőzött olyan szavakat - nem kis dolog -, mint az illegális bevándorlás vagy éppen a TTIP, mint az egyébként gyakran elhangzó szavak listáján szintén jól szereplő kifejezések.
A 4. helyen Matolcsy György áll, aki az alapítványi botrányok miatt kétségtelenül az egyik kedvelt téma volt. A nevéhez - nyilvánvalóban tudjuk - alapítványok és az alapítványok közpénzügyei tartoznak. Először a 120 felszólalás egy részében azt kerestük, hogy egyáltalán közpénz-e, amit az alapítványok kezelnek, majd miután megtudtuk, hogy az, utána ennek az elköltése volt a téma, így hát szembesülhettünk a Matolcsy György-féle költekezéssel, amelyből jutott a saját könyvének vásárlására, éremgyűjtemény vásárlására, műtárgyakra, de még a rokonok médiabirodalmának az építésére is.
A 3. helyen a KLIK állt, ami mutatja, hogy egyébként forró ősz és forró tavasz van az oktatásügy mögött. Nyilvánvalóan a KLIK-hez hozzá lehetne számítani a tüntetéseket, a puklizást, a taníta-né-kozást, a klikezést - elég sokféle kontextusban megjelent ez is, de 202 felszólalással a 3. helyre volt elég.
A 2. helyen a korrupció áll, 297 felszólalásban és már ezernél több említésszámmal. Nem véletlen, hogy a korrupció ilyen jól szerepelt, és az sem véletlen, egy érdekes trend, hogy mindig Orbán Viktorhoz csatolódott az a szó, ha úgy tetszik, rajta kérték számon, vagy ha úgy tetszik, ő volt az alfája és ómegája minden korrupciós felszólalásnak.
Az 1. helyen pedig az egészségügy, bár ez egy általános kifejezés, de az egészségügy végzett, amely 307 felszólalásban szerepelt, és az ezret jóval többel meghaladó említésszám volt, ami jól mutatja, hogy milyen rossz helyzetben van az egészségügy.
Úgy gondolom, hogy ezek a trendek az elkövetkezendő időszakban folytatódni fognak, így hát ha a toplistát nézzük, nem valószínű, hogy trónfosztás várható a toplistán; továbbra is a korrupció, az egészségügy, illetve az oktatásügy lesz a vezető téma a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem