DR. VITÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VITÁNYI ISTVÁN
DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tudomásom szerint június második hetében adják át a munkaterületet az építőknek az M35-ös autópálya folytatása érdekében, hogy Debrecentől Berettyóújfaluig autópályát építsenek.
A beruházásnak köszönhetően Hajdú-Bihar megye déli részének megközelíthetősége javulni fog, egyúttal a térség településeinek gépjárműterhelése is csökken a jövőben. A fejlesztések következtében reményeink szerint a bihari térség kikerül a halmozottan hátrányos térségek közül. Igen, de mit lehet tudni a tervezett M4-es autópálya Berettyóújfalu és román határ közötti szakaszáról, amely az M35-ös autópálya és az országhatár közötti gyorsforgalmi kapcsolatot tervezett biztosítani? Az M35-ös autópálya jelenleg 44 kilométer hosszú, és az M3-ast köti össze Debrecennel. Régóta tervezik, hogy a hátralévő 25 kilométeres szakaszt is megépítik, így kétszer kétsávos autópályán lehet majd közlekedni Berettyóújfaluig. Az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki közötti szakasza kivitelezésével, a transzeurópai közlekedési hálózat részeként, a Balti-tengert a Fekete-tengerrel összekötő gyorsforgalmi úthálózat egy újabb fontos eleme készülne el.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a hónap elején írt ki közbeszerzést a munkára. A tervezett erdei autópálya az M4-es, valamint az M35-ös autópályán keresztül kapcsolódik majd a magyarországi gyorsforgalmi úthálózathoz. Következésképpen az M35-ös beruházás az M4-es Berettyóújfalu-Nagy-ke-reki szakaszával teszi teljessé a román határ gyorsforgalmi elérhetőségét. A fejlesztéssel településeink is bekapcsolódnának az ország vérkeringésébe, és úgy gondolom, hogy gazdasági fejlődésünk lehetősége nagymértékben javulna. Azonban a határ romániai oldalán az autópálya építése lelassult. 2015 áprilisában (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) választották ki a kivitelező spanyol cégcsoportot. Sajnos, a kivitelező még mindig nem látott munkához.
Kérdezem az államtitkár urat: mindezek alapján veszélyezteti-e a román hozzáállás a magyar fejlesztést? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem