DR. BENE ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar vasúti gépgyártás fellendítése örömteli és egyben rendkívül fontos döntése a kormányzatnak.
(12.30)
Emlékezhetünk, hogy ez nem mindig volt így: a szocialista kormányok idején mostohagyermeknek számított valamiért a vasúti ágazat. Az akkori szokások szerint eladta a baloldali kormányzat a külföldi befektetők által legjobban óhajtott, természetesen a legsikeresebb vasúti ágazatnak számító, azóta is nyereséges teherszállító vállalatot. Azonban a kormányzati szándék, valamint a Stadler szolnoki gyárépítése a nagy hagyományokkal rendelkező hazai vasútgyártást élesztette újra, s egyben lehetőséget teremtett arra, hogy a kiváló tudású magyar szakemberek aktív részt vállaljanak a magyar vasúti személyszállítás vonatállományának modernizálásában.
Ennek megfelelően a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító bázisán kifejlesztették és le is gyártották a modern követelményeknek megfelelő IC+ kocsikat, amelyek immár rendelkeznek minden szükséges engedéllyel is a sorozatgyártáshoz. A kocsik azóta sok százezer kilométert futottak, és a forgalomban is igazolták: a magyar mérnökök és szakemberek képesek a mai igényeknek, elvárásoknak megfelelő színvonalú, a nemzetközi piacokon is méltán helytálló vasúti kocsikat gyártani.
Az elmúlt évben a miniszterelnök úr a „Modern városok” programjának szolnoki állomásán bejelentette, hogy a kormány támogatja a Tisza-parti megyeszékhelyen kifejlesztett és megépített IC+ kocsik sorozatgyártását. Ezzel nem csupán a magyar fejlesztés jövőjét biztosítanák, hanem munkahelyek százait hozhatnák létre a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító bázisán. Ez a beruházás új lendületet adna a vasútgépészeti ágazatnak, ezért is örömteli az a hír, hogy az első darabok gyártásáról már megszületett a kormányzati döntés.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit lehet tudni a gyártás részleteiről? Mikorra várható a Szolnoki Járműjavító bázisán a sorozatgyártás elkezdése? Hány új munkahelyet teremthet a fejlesztés? Válaszait a szolnoki és a Szolnok környéki polgárok nevében előre is köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem